Po bytě se line vůně napečeného cukroví a za okny padají sněhobílé vločky. Tak nějak vypadají Vánoce v televizních seriálech, filmech a především pohádkách.

V neděli 1. prosince jsme na adventních svícnech zapalovali první svíčku, která značila první adventní neděli. Adventní čas se nese v duchu rozsvěcování vánočních stromů. V Morašicích advent zahájili velkolepě, a to koncertem místní skupiny Parkoviště pro velbloudy.

Muzikanti z kapely Parkoviště pro velbloudy se před několika lety rozhodli, že se budou věnovat koncertování v období vánočním, kdy zazní v jejich moderním pojetí jak lidové české koledy ale i moderní písně. Každý rok zahráli a navodili vánoční atmosféru hned na několika místech.

Této skupině patří velký obdiv. Jedná se totiž o partu mladých lidí, kde nejstarším je třiadvacet a všichni studují. Začínali na nule a postupem let dokázali mnohé. Vše dělali tzv. „na koleni" a především zadarmo.

Letos se odhodlali udělat velký krok dopředu. Nehráli pouze pro navození vánoční atmosféry, ale na pomoc malému Eriku Pecháčkovi. Kapela se zapojila do projektu „Hudba pomáhá", který každý rokem pomůže nějakému handicapovanému dítku z Pardubického kraje. Letošní koncerty jsou nazvány „Ježíšek pro Erika", kterému je diagnostikovaná dětská mozková obrna. Veškerý výtěžek bude předán právě Erikovým rodičům, aby mohli pokrýt alespoň část nákladů na jeho léčbu.

První dva koncerty proběhly v Morašicích v místním kostele. Nikdo mi to nevymluví, ale vánoční koncert právě v kostele má úžasnou atmosféru. Vzhledem k tomu, že jsou tyto koncerty v širokém okolí vskutku vyhlášené, pozdní příchod se neomlouvá. Ten, kdo zaváhal, musel stát a neměl zaručeno, že na hudebníky uvidí. Sice je to hudební koncert, takže by nám mohl postačit pouze sluch, ale pohled na mladé studenty, kteří vědí, jak se na pódiu chovat, je krásný.

Před prvním koncertem, který začínal v pět hodin odpoledne, by se dala nervozita krájet. Po krátkém rozhovoru s některými účinkujícími jsem dospěla k názoru, že i letos to bude velkolepé. Všichni se připravovali na zahájení, připravovali své hudební nástroje a hlas. Jak se cítila a jaké měla obavy, mi sdělila jedna ze zpěvaček, Gabriela Zerzánová: „ Všichni jsme byli nervózní, ale velice jsme se na vystoupení těšili. Já osobně jsem se obávala, že pozapomenu text, nebo se něco pokazí. To se nestalo. Užívali jsme si skvělou atmosféru, kterou nám pomohli vytvořit ti, kteří se na nás přišli podívat."

Po páté hodině se kostelem sv. Petra a Pavla rozezněly melodie úvodní písně. Opravdu bylo co poslouchat a na co se dívat. Na mladých vystupujících nebyla vůbec znát nervozita, jakmile vstoupili na pódium. Zaposlouchat jsme se mohli do moderního pojetí několika vánočních koled, které skupina sloučila do jednoho bloku písně dále pak např. Čas Vánoc, Vánoční přání nebo Sen chlapce.

HUDEBNÍCI A POSLUCHAČI pomáhají malému Erikovi.

Celý skoro dvouhodinový hudební zážitek byl několikrát pozastaven z důvodu seznámení o smyslu letošních koncertů. Po prvních několika písních se nám představili hosté a kapela. Následně bylo zmíněno, že projekt podporující malého Erika Pecháčka, bylo možné uskutečnit díky grantu z programu Think big. Asi v polovině koncertu byli na pódium pozváni rodiče, kteří se podělili o starosti, které mají s nemocí jejich syna Erika. Zároveň s nimi přišly děti ze Základní školy Morašice, které předávaly Pecháčkovým šek na pět tisíc korun za sběr starého papíru. „Jsem ráda, že jsem opět mohla navštívit tento koncert a přispět na dobrou věc. Je krásný pocit udělat jednu rodinu o Vánocích šťastnou. Vystoupení kapely Parkoviště pro velbloudy je vždy něčím jedinečným a vykouzlí úsměv na rtech spousty lidem, kteří přijdou. Pomáhá nám to se trochu pozastavit nad dnešní uspěchanou dobou a zavzpomínat na krásné chvíle, které nás potkaly," podělila se o své pocity Veronika Jílková, která tyto koncerty navštěvuje každý rok.

O oba dva koncerty v Morašicích byl velký zájem. Lidé z prvního koncertu měli problém dostat se ven z kostela, protože venku již stál dav nedočkavých lidí, kteří přišli nasát vánoční atmosféru a podpořit snahu mladých lidí, kteří se rozhodli udělat něco pro někoho, kdo to potřebuje. Za nedělní večer se podařilo vybrat od návštěvníků 26 688 korun. Hlavním strůjcem a odpovědnou osobou za tento projekt je Karel Telecký. „Oba koncerty byly pro mě naprosto skvělé, protože celý náš tým, což rozhodně nejsou jen „Velbloudi", makal úplně perfektně, za což bych mu chtěl moc poděkovat. Jsem moc rád, že nás přišlo podpořit takové množství lidí,." zhodnotil.

HUDEBNÍCI A POSLUCHAČI pomáhají malému Erikovi.

Kdo promeškal koncerty v Morašicích, nemusí být smutní. Další dva koncerty budou následovat, a to v zámecké jízdárně v Litomyšli, který se koná 15. prosince v 17.30 hodin a v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě 25. prosince v 19 hodin.

ILONA HOLOMKOVÁ