Soutěžící mají půlku za sebou. První výsledky už jsou vidět

 Vidí už první výsledky. Nezapomínáme je sledovat a jejich píli dokumentovat. Pěsti jim drží i rodiny a známí.

O pár čísel méně

Členů našeho fitness týmu jsme se tentokrát zeptali, jak se jim daří. „Cítím se lépe. Začínají být vidět výsledky. Oblečení mi lépe padne," zhodnotila Lenka Kociánová. Bohužel ji stále bolí ramena a záda v oblasti beder. „Vzhledem ke skolióze to bude asi ještě nějaký čas trvat, než se to zlepší. Celkově jsem ale spokojená a pobízí mě to pokračovat dál," uvedla Lenka Kociánová. Plnou podporu má také od svého syna. „Zkouší, jestli už mám dost síly," podotkla.

Změny zaznamenala rovněž Miloslava Češková. „Mám lepší fyzičku. Poznala jsem to například při jízdě na kole, když jsem hned při letošních prvních kilometrech zvládla celkem hravě trasy, které patří pro mě k těm těžším," řekla Miloslava Češková. Ujet třicet kilometrů pro ni není překážkou. „Myslím si, že i cvičení v posilovně mi jde o dost lépe, než při prvních pokusech. Rodina a známí mi drží palečky. Vědí, že s výsledky musím být spokojená hlavně já sama," poznamenala Miloslava Češková.
Kvůli cvičení se nijak nemusí omezovat ani Marcela Škeříková. Do fitka by chtěla chodit pravidelně třikrát týdně. „Podporu mám i od rodiny. Mám téměř dospělé děti, takže nepotřebují moji každodenní péči. Manžel také v týdnu sportuje," uvedla Marcela Škeříková. A co na to její známí? „Většina ani nezaregistrovala, že chodím do fitka," konstatovala.

Hubnutí funguje

Fajn. Tak hodnotí své pocity z cvičení Jana Oujezdská. „Menší porce jídla, více zeleniny mi jen prospívají. Chuť na sladké mě taky opustila," svěřila se Jana Oujezdská. Změny zatím nijak nepozoruje. Ještě ji pobolívají záda. „Po měsíci se ale cítím svěžeji. Možná jsem nastartovala proces hubnutí a teď se teprve uvidí, jak to bude fungovat," uvažovala Jana Oujezdská. Také rodina této sympatické blondýnce fandí. „Moje šestiletá dcera, když se dověděla, že chodím do posilovny, chtěla chodit taky. Manžel kupuje nízkotučné bílé jogurty a celozrnné pečivo," uvedla Jana Oujezdská.

Skvěle je také Miloslavu Felklovi. „Jsem spokojený s úbytkem objemu pasu, který poznám na oblečení. Největší změnou je zmenšený žaludek. K nasycení mně stačí malá porce," přiznal.

V posilovně protahuje a rozhýbává své tělo rovněž Karel Weber. „Začínají se mi tvarovat svaly. Celkově jsem s dosavadním postupem a výsledky spokojený. Cítím se lépe," vypozoroval. Do fitka s ním několikrát zašly i děti. „Doma mě podporují a hlídají skladbu a dávky potravin," dodal Karel Weber.

Kdo má rotoped, vyhrává nad časem

Josef Hýbl

Lidé jsou v dnešní době hodně pracovně vytížení. Do fitka se někdy nedostanou tak často, jak by potřebovali. Josef Hýbl, trenér ze svitavského fitness centra, ví, jak si mohou udržet kondici.

Pokud vědí, že se ten den nedostanou do fitka, mohou se protáhnout i doma. „Cvičení nejlépe funguje nalačno. Když si o půl hodiny přivstanou, mohou si zacvičit základní cviky na břicho, sedy, lehy, sklapovačky. Mohou si rovněž lehnout na záda, zvednout nohy ke stropu a dělat metronom, to znamená kývat nohama do stran. Pak si mohou vzít na ramena tyč od smetáku a kroužit s ní. Stačí čtvrt hodiny, dvacet minut. Důležité je, aby něco dělali," popisuje cviky Josef Hýbl.

Nedostatek času si lidé mohou vynahradit dvakrát denně jízdou na rotopedu. „To funguje ze všeho nejlépe. Navíc je hmotnost rozložená na sedadle, takže u těžších lidí odpadají problémy s koleny a kotníky," vysvětluje trenér.

Někteří lidé pro zdraví běhají. To ale Josef Hýbl nezastává. „Na běhání je potřeba mít kvalitní boty a najít si trasu po mechových pěšinách v lese nebo po travnatých cestách. Pokud někdo běhá po silnici nebo po chodníku a má třeba víc než sedmdesát kilo, po měsíci zjistí, že ho bolí bederní páteř a kotníky. Proto běhání nedoporučuji," dodává Josef Hýbl. 

Při masáži si odpočinula

Jako první z našeho fitness týmu podstoupila masáž speciálním přístrojem ve svitavském salonu Evy Krajzlové Miloslava Češková.

NIODÉ. Jako první z našeho fitness týmu podstoupila masáž speciálním přístrojem ve svitavském salonu Evy Krajzlové Miloslava Češková. „Masáž byla fajn, člověk si při ní odpočinul," uvedla. Dává však přednost aktivnímu pohybu. Foto: Deník/ Lenka Müllerová

Na otázky čtenářů odpovídá poradkyně pro zdravou výživu Dita Urbánková

Dita Urbánková

Pracuji na směny, první den od 6 do 19, druhý od 18 do 7, další den denní, potom noční a další dva dny volno. Jestliže začínám v pondělí, tak končím v sobotu ráno a další týden začínám v úterý. Když mám noční, tak ten den vstávám již okolo páté a jsem vlastně až do druhého dne do cca deváté hodiny ranní vzhůru. Jak se mám správně stravovat po celý den, když tělo by mělo „odpočívat" a přitom je vzhůru a musí stoprocentně fungovat? (Karel)

Nesmíte hladovět! Tělo je nuceno pracovat, proto jej nemůžete ,,odbít". Jezte zhruba po třech hodinách. Střídejte vždy menší a větší jídlo. Večer před odchodem na směnu si dejte normálně večeři (velký, ale lehký pokrm, který vás na dlouho zasytí, např. těstoviny s kuřecím masem, rizoto s mořskými plody, krůtí plátek se zeleninou). Na noční směnu si s sebou můžete vzít např. jogurt, jogurtový nápoj (na lehčí svačiny), na větší jídlo (cca ve 24 hod) zeleninový salát s netučnou rybou, libovým kuřecím masem, vajíčkem, netučným tvrdým sýrem, nebo i jinou bílkovinu s nízkým obsahem tuku a k tomu tenký plátek celozrnného pečiva. Dejte si pozor na konzumaci ovoce a sacharidových jídel během noční směny! Ovoce rychleji zvyšuje hladinu cukru v krvi a může navozovat větší pocit hladu! Ráno po příchodu domů nesnídejte! Běžte rovnou do postele. Jakékoliv větší množství jídla by se vám uložilo v podobě tuků. Když se k ránu hodně najíte, může to navíc zkomplikovat následný spánkový režim. Pokud to skutečně nemůžete vydržet, dejte si ještě malý nízkotučný jogurt či kefírové mléko.

Když jsem nachlazená, mám potřebu tělo „zahřívat" sladkými, kalorickými nápoji a potravinami. Čím je mohu při redukci nahradit? (Jana O.)

Spíše než ,,zahřívat" se sladkými a kalorickými nápoji a jídly, sáhla bych spíše po skutečných tzv. ,,zahřívajících potravinách". Jsou to například ty, které prošly varem (polévky). Z cereálií a pseudocereálií jsou vhodné: rýže, pohanka, jáhly. Dále nás zahřívá: zázvor, bazalka, rozmarýn, tymián, skořice hřebíček, pepř, cibule, pórek, křen, česnek, hořčice. Z masa je to: drůbeží, hovězí a vepřové. Vhodné jsou i vejce. Co se týče zeleniny, měla by být, v období chřipek a nachlazení (zimním období obecně), až z 80 procent vhodně tepelně upravená (na páře, grilovaná, krátce orestovaná). Jako pitný režim jsou vhodné čaje (Bancha, Kukicha, Pu-Erh). Do čaje můžete přidávat již zmíněný nakrájený zázvor, nebo z něj vymačkanou šťávu.

Měl by se denní jídelníček dělit podle obsahu sacharidů, bílkovin, cukrů? Myslím tím, zda je jedno, co dopoledne a co odpoledne, případně večer? (Jiřina O.)

Správné rozvržení jídelníčku a jeho skladby je základem hubnutí. To, co si může dovolit sportovec, nemůže si dovolit člověk na redukci. Nejdůležitější je nepodcenit snídani a dopolední svačinu (kde se sacharidů nemusíme bát) a hlídat si především večeři, kde se dělá nejvíce chyb.

Sledujte s námi průběh soutěže

Každému ze soutěžících se do konce května věnuje Josef Hýbl ze svitavského fitness centra. Je pouze na účastnících, jak si se zvoleným stylem hubnutí a zdravou výživou poradí.

Posledních čtrnáct dní soutěže zahájíme na internetových stránkách Deníku hlasování čtenářů. Hlavní cenu získá soutěžící s největším počtem získaných hlasů. Rozhodovat budou čtenáři podle svých sympatií!

K dalšímu vylepšování postavy získá vítězka či vítěz internetového hlasování permanentní vstupenku do fitness centra Josefa Hýbla a drobné dárky od Deníku.
Soutěžící se zavázali, že soutěž dokončí (při občasné neúčasti ve fitness centru ale nikoho nevyloučíme).

Novinky z hubnoucího režimu všech soutěžících pravidelně zveřejňujeme. Další díl seriálu Hubněte do plavek s Deníkem přineseme opět příští čtvrtek!