Návštěvníci, kteří 
v těchto dnech na hrad míří, nemusejí mít strach, že by se do oblíbené památky nepodívali. Jak informoval kastelán, oprava střechy probíhá za plného provozu hradu bez jakéhokoliv omezení.

Vstupní empírová budova byla doposud pokrytá břidlicí. „Je však silně zvětralá. Jednalo se o nekvalitní břidlici ze 70. let. Do budovy zatékalo a došlo i k poškození trámové konstrukce, která nyní musí být částečně vyměněná," vysvětlil Miloš Dempír. Pokrývači na střechu pokládají pálenou tašku bobrovku. V rámci celého areálu hradu tak budou všechny střechy sjednocené.

V letošním roce řemeslníci obnoví střechu na levém křídle a nad středním traktem budovy, tedy i nad hlavním průjezdem do hradu. Podle kastelána budou 
i úžlabí vyložená taškami. Na střechu hustě posázenou latěmi pokrývači ukládají červenou bobrovku, a to 
i do všech úžlabí.

Nikdo tak na střeše nezahlédne ani kousek plechu. „Podobným způsobem budou vyložená i okna, takzvaná volská oka," uvedl svojanovský kastelán. 
V rámci památkové obnovy střechy řemeslníci znovu postaví i komín, který byl odstraněný v 70. letech. Silueta hradu bude tedy stejná jako před lety.

V letošní etapě hrad proinvestuje 1,8 milionu korun. Obnova střechy je zčásti financovaná dotací z ministerstva kultury z programu záchrany architektonického dědictví, částí přispěje město Polička, co by majitel hradu. Na opravě se bude podílet i samotný hrad Svojanov. Práce by měly hotové do konce října. Oprava zbývající části střechy je v plánu na příští rok. Záleží samozřejmě na tom, zda bude hrad úspěšný 
v žádosti o dotaci.

Květa Korbářová