Češi jsou národem houbařů a právě teď je období, kdy houby fakt rostou! Silnice u lesů jsou i ve svitavském okrese plné aut už od časného rána. Košíky se plní hřiby, liškami, růžovkami i bedlami.

Na houby vyrazil také Jiří Feltl z Bystrého a dovezl plný koš hřibů. Pochoutky z hřibů tzv. praváků si užije Květa Nagyová z Banína, nasbírala jich s manželem opravdu hodně.

Byli jste také na houbách a donesli jste plné koše? Pochlubte se! Pošlete nám fotografie s úlovkem.
Adresa: svitavsky@denik.cz

Houbové recepty

Houbový špíz ve vinném těstíčku

Ingredience: 100 g slaniny, 1 ks vejce, 1 ks silného libového párku, 2–3 ks menší cibule, o,5 dl bílého vína, 200 – 300 g čerstvých hub, olej, hladká mouka , koření dle potřeby (sůl, pepř, drcený kmín)

Příprava: Párek, houby a cibuli nakrájíme na silnější plátky, aby se daly napíchnout na špíz, slaninu na plátky jemnější. Slaninu osmažíme a na vytvořeném tuku dále osmažíme kolečka párku. Tepelně zpracované suroviny vyndáváme z pánve. Dále osmažíme kusy cibule a podusíme houby, které dochutíme kořením. Poté napichujeme střídavě na špejli. Během předsmažování připravíme těstíčko z vína a vejce, osolíme, obalíme v něm špíz a dozlatova usmažíme na oleji.

Hříbková smetanová polévka

Ingredience: 20 až 30 dkg hříbků, 5 dkg másla, 1 středně velká cibule, 2 lžíce oleje, 4 lžíce hladké mouky, 2 dl smetany, kmín, sůl, brambory, 1l vody, pažitka dle chuti

Příprava: Na másle a oleji krátce zpěníme cibulku a zamícháme. Přilijeme vodu, do které přidáme houby, které osolíme a přivedeme k varu. Když nám hříbky změknou, přilijeme smetanu a polévku vypneme a necháme dojít. V jiném kastrůlku si uvaříme brambory, rozkrájené na malé kousky, které po uvaření scezené vysypeme do hotové polévky. Nakonec můžeme přidat dle chuti zelenou pažitku .