Zkušení kuchaři z Vlaardingenu vaří v pátek a v sobotu ve dvou místních restauracích. Šéfkuchař Johan Ommering ve čtvrtek mimo jiné připravil speciální bramborovou kaši a vynikající hovězí maso. Jako dezert podával puding s ovocem a čerstvými jahodami, které si také přivezl z Holandska.

Na sobotní Lidové zabíjačce lidé ochutnají mimo jiné tradiční holandské vafle. Stánek Holanďanů byste proto určitě neměli minout.

Rozhovor s Johanem Ommeringem

Jak byste charakterizoval holandskou kuchyni?
V minulosti byla holandská kuchyně spíše chudší a skromnější, protože u nás nebyly dostupné všechny suroviny a hospodářská zvířata. Používali jsme hlavně ovoce, zeleninu, zelí, slaninu. Byla to těžká kuchyně. Ale nyní je situace jiná. Holandská kuchyně je mnohem více ovlivněná francouzskou i italskou. Všechny suroviny jsou už dostupné, stejně jako v České republice. V Moravské Třebové ale vařím tradiční holandská jídla. Ta chutnají i našim babičkám. Takže lidé ochutnají jako předkrm typickou holandskou hráškovou polévku, což je velmi vydatná polévka. Je v ní například vepřová nožka nebo klobáska a spousta zeleniny. Jako hlavní chod servírujeme dušené hovězí se spoustou cibule a jako příloha je bramborová kaše bohatě maštěná máslem. Máme totiž v Holandsku mnoho krav i mléka, takže mléčné výrobky dáváme do všeho. K tomu přidáme vařené červené zelí s jablky, to se k hovězímu totiž výborně hodí.

Suroviny jste nakoupil v Čechách, nebo jste si je dovezl z domova?
Přivezl jsem si je s sebou, včetně masa a příloh. Ale vidím, že jsem to mohl nakoupit klidně i tady. Byl jsem v Čechách naposledy před osmi lety a musím říci, že česká kuchyně udělala obrovský skok kupředu.

Lidé ochutnají hovězí maso, ale Holandsko je známé i pokrmy z ryb.
Ve Třebové také připravíme koktejl z čerstvých holandských krevet, které jsou známé tím, že jsou menší a chutnější než norské, a s tradiční koktejlovou omáčkou. Přivezli jsme také čerstvou tresku, kterou budeme podávat smaženou s hráškem, mrkví a brambory.

Jaký je největší rozdíl mezi českou a holandskou kuchyní?
Myslím si, že hlavní rozdíl je v surovinách. Mnohem více využíváme ryby než Češi. Holandská kuchyně je delší dobu vystavená mezinárodním vlivům. Mnoho restaurací má Michelinské hvězdy, a to je v Čechách teprve na začátku. A také tady ještě stále není takový výběr surovin a hlavně my používáme čerstvé potraviny, ne mražené.

Chutná vám česká kuchyně?
Ano, ano. Oblíbil jsem si česnekovou polévku s vajíčkem. A ochutnal jsem tady také výborné steaky.

A co české pivo?
Skvělé. Čechy, to je země piva.

Třebovou váže s Holandskem přátelství už osmnáct let

Radní navázali spolupráci s holandský městem Vlaardingen už před osmnácti lety. Pravidelně se navštěvují a spolupracují na mnoha projektech.

V Moravské Třebové mimo jiné vybudovali s využitím zkušeností z holandského města občanské informační centrum. „Je vysoce hodnocené ze strany holandského Ministerstva zahraničních věcí,“ uvedla mluvčí třebovské radnice Pavlína Horáčková. Třebovské centrum se prezentuje nejnižší průměrnou čekací dobou u správních agend. Průměrná doba ve městech České republiky dosahuje deseti minut, zatímco v Moravské Třebové to je méně než dvě minuty.

S Holanďany spolupracují v oblasti kultury. Hosté ze zahraničí se zúčastnili před časem mimo jiné Biskupického kaléšku a jiných akcí.

Bramborová kaše se zeleninou a slaninou a haše

Do bramborové kaše vmícháme orestovanou slaninu a na másle podušenou kapustu. Dochutíme.

Haše: Na jeden kilogram hovězího masa (hrudí) potřebujeme čtyři velké cibule. Na másle zpěníme pokrájenou cibuli a přidáme nakrájené maso na kostky. Přihodíme tři nebo čtyři bobkové listy, hřebíček, pár kuliček jalovce a přilijeme 5 cl octa. Ocet zjemní maso a nakonec nebude v jídle ani cítit. Na mírném ohni dusíme maso dvě až tři hodiny. Nepoužíváme tlakový hrnec. Díky cibuli se vytvoří jemná omáčka. Dochutíme solí a pepřem.