„Ničí lavičky na Křížovém vrchu, pustili se do odpadkových košů i svítilen," popisuje starosta Miloš Izák. Způsobili už škodu za desítky tisíc korun.

Fotopasti na stezce

„Škodu nám sice zaplatí pojišťovna, nás ale mrzí, že vytvoříme něco hezkého a nepřizpůsobiví lidé nám to ničí," říká starosta. Na kritická místa teď častěji dohlížejí strážníci městské policie. Radnice navíc na stezce nechala nainstalovat fotopasti. „Vyplatilo se nám to, některé vandaly už zachytily," sdělil velitel strážníků Karel Bláha. Lavičky ničila skupinka mladíků. Celou věc vyšetřuje v současné době už policie. „Zatím máme na stezce rozmístěné tři fotopasti, to je dostačující," tvrdí velitel Bláha.

Zvýšení kontrol

Strážníci zvýšili také intenzitu kontrol na Křížovém vrchu. „Častěji chodíme kontrolovat i zámecké zahrady," podotýká velitel městské policie. Starosta města je toho názoru, že všímavější k řádění vandalů by měla být i veřejnost. „Vyzýváme obyvatele města, aby nebyli neteční a pokud jsou svědky ničení majetku, aby to oznámili strážníkům," říká Miloš Izák.

Historicko naučná stezka Cesta od renesance k baroku není jedinou lokalitou, kde v Moravské Třebové řádí vandalové. „Zpravidla to bývá tam, kde se něco upraví, opraví, postaví," popisuje starosta Miloš Izák.