„Nevylučujeme ani návštěvu multikin a v plánu jsou i kontroly hotelů,“ uvedla tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková. Důraz budou kontroloři klást na označení nouzových východů, evakuačních výtahů, směrů úniku, volnou průchodnost komunikačních prostor a provozuschopnost požárně bezpečnostních zařízení. Veřejnost i hasiči se na požární bezpečnost v obchodních centrech více zaměřili po tragickém požáru nákupního centra v ruském Kemerovu.

Požáry v obchodních centrech nejsou běžné, ale jsou vzhledem k přítomnosti mnoha osob na omezeném prostoru velice nebezpečné.

Požár v Kemerovu
Požár obchodního domu v Rusku: přes 60 mrtvých, únikový východ byl zamčený

V Pardubicích v říjnu 2012 hořelo v obchodním centru Grand. Muž, který byl den před požárem zadržen pro krádež v Bille, jež sídlí v suterénu tohoto centra, se chtěl pravděpodobně pomstít a v podzemní garáži zapálil krabice.

Požár hasiči rychle uhasili, ale nefungovaly dobře požární dveře. Zaměstnanci totiž chodili tajně kouřit a samozavírač dveří byl vypnutý. Tudíž dveře nedovíraly a při požáru došlo k zakouření celého obchodního centra. Zasaženo kouřem bylo zboží za 150 tisíc korun. Uchránit se hasičům podařilo majetek za více než 25 milionů korun.

Další požár vypukl 3. října 2016 o půl třetí ráno v Albertu u nádraží v Pardubicích. Bezdomovkyně si v garáži zapálila vozík, na kterém měla nepořádek, aby se v chladné noci zahřála. Čidla elektrické požární signalizace dobře zafungovala, přesto stačila ohořet omítka, malba a další věci. Škoda se tehdy vyšplhala na 1 milion 100 tisíc korun.