Moravská Třebová – Požáry, dopravní nehody,mimořádné události či povodně… To je náročná práce profesionálních hasičů.
 

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje proto ocenil ve čtvrtek v Moravské Třebové dvanáct svých členů, kteří převzali medaile Za věrnost II. a III. stupně.
 Někteří z nich slouží 
u sboru například i dvacet let. Stejně tak jako Lubomír Pakosta, který dříve působil na litomyšlské stanici a nyní vyjíždí do terénu se svitavskými profíky. 
 

Úctyhodných jedenadvacet let už obléká hasičskou uniformu Martin Pospíšil. Do regionu přišel z Jeseníku, má za sebou službu ve Svitavách, Poličce a nyní je už šestnáct let velitelem družstva v Moravské Třebové. 
V duši se stal hasičem však už mnohem dříve. „V první třídě jsme byli na exkurzi 
u hasičů v Městečku Trnávka a poznali jsme práci hasičů. Tam byl malý kluk Martínek, který založil požár. Tehdy jsem řekl, že budu hasič," vzpomíná oceněný Martin Pospíšil.

„Je to krásná práce, protože okamžitě vidím výsledek. To člověka naplňuje, ale samozřejmě to není ideální povolání. Za nejtěžší považuji zásahy, kde jsou zranění lidé," podotýká profesionální hasič. Vyjíždí 
k dopravním nehodám, požárům a někdy i k trochu kuriózním případům. „Pamatuji si na nedávný požár lesa v prudké stráni u Trnávky, oheň se rychle šířil. Bylo to náročné, ale rychle jsme to zvládli. Musíme mít fyzičku, pravidelně trénuji," dodává Martin Pospíšil. 



ZACHRÁNILI INVALIDU


Pořádnou dávku odvahy prokázali Bohuslav Polák
a Zbyněk Oplíštil, když z hořícího domu v Rychnově u Proseče vynesli postiženého muže. Za statečný čin získali Plaketu Hasičského záchranného sboru ČR.

Letní bouřka se 14. srpna málem stala osudnou Tomáši Kopištěmu, který je odmalička invalidní. Dřevěnou část jejich domu totiž zasáhl blesk. Dům začal hořet a požár se rychle šířil. 
V té době se z lesa vracel domů Bohuslav Polák 
a z borůvek Zbyněk Oplíštil s rodinou. „Byli jsme tam zrovna kousek. Najednou přišla bouřka a uhodilo do domu. Viděli jsme to, naskákali jsme do auta a jeli jsme pomáhat. Bylo to poprvé, co jsme někoho takhle zachraňovali," vzpomíná Bohuslav Polák. Požár se rychle šířil a hrozilo, že Tomáš v domě zůstane. „V tu chvíli jsem strach o svůj život neměl, nad tím jsem vůbec nepřemýšlel," dodává Bohuslav Polák. Spolu s ním do hořícího domu vběhl
i Zbyněk Oplíštil. „Jeli jsme tehdy právě z borůvek. 
Ty lidi jsem znala a viděla jsem, že Tomášek zůstal uvnitř. Vytáhli ho ven oknem. Měl štěstí, že hořelo nalevo a Tomáš byl napravo ve zděné části u okna. Sám by se ven nedostal," říká Eva Mlynářová, tchyně Zbyňka Oplíštila, která byla rovněž u požáru.