Vedení svitavského gymnázia navázalo spolupráci s vysokými školami. Lektoři z univerzit bezplatně přednášejí i ve Svitavách.

„S univerzitami v Hradci Králové a v Brně máme sepsanou smlouvu o partnerství. Dostáváme nabídky seminářů a přednášek. Je pouze na nás, které si vybereme," vysvětlil ředitel svitavského gymnázia Milan Báča. Studenti i pedagogové se tak mohou něco přiučit a jezdí na přednášky na vysoké školy. Lektoři vedou semináře také ve Svitavách. Přednášejí i na univerzitě třetího věku.

Škola je zapojená také do projektu Trojlístek, který vyhlásilo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje společně s pardubickou univerzitou. „Specializuje se na přípravu učitelů v přírodovědných a technických oborech," informoval ředitel gymnázia.

Projekty mají své klady jak pro střední, tak pro vysoké školy. „Je to oboustranně prospěšná spolupráce. Univerzity se zviditelní a zároveň osloví studenty středních škol, kteří jsou potencionálními uchazeči o studium," poznamenal Milan Báča.

Výzkum

Významnou spolupráci uzavřela škola vloni s výzkumným ústavem Contipro v Dolní Dobrouči. „Náš vzdělávací program Fybich je zaměřený na obory fyzika, biologie a chemie," upřesnila manažerka projektu Zuzana Vondrová. Studenti se účastní přednášek a pracují také v laboratořích. „Vybraní zájemci mohou absolvovat stáž a přímo se zapojit do výzkumu," uvedla Zuzana Vondrová. Výsledky pak úspěšně prezentují na studentských soutěžích. Ve výzkumném ústavu získají zkušenosti, které nemají ani absolventi vysokých škol.

Pro gymnázium neznamenají tyto projekty investice. Podle Milana Báči jsou administrativně nenáročné. Sami projekt nepodávají, ale díky partnerství mají možnost čerpat prostředky. Spoluúčast v nich přináší zdarma další vzdělávání nejen studentům, ale i pedagogům.