Projekt zabodoval u odborné poroty v kategorii urbanismus. Porota ocenila „neobvyklé řešení protipovodňové stěny nábřeží, která tak vytváří městské prostory pro komunikaci a krátkodobou relaxaci obyvatel města. Designované a materiálové řešení jednotlivých prvků dojem a emoci z prostoru jenom umocňují.“

Na projektu Obnova nábřeží řeky Loučné v Litomyšli se pracovalo od roku 2012. O pět let později byla rekonstrukce dokončena. Nadace Proměny Karla Komárka na něj přispěla částkou 23 milionů korun. Město v lokalitě za téměř 8 milionů korun opravilo přilehlou ulici Vodní valy.

Obnova nese podtitul „dialog mezi řekou a městem“. „Cílem projektu bylo opětovné zpřístupnění řeky a vytvoření příjemného prostoru pro trávení volného času v jejím okolí. Architekti propojili původně oddělené prostory ulice, nábřeží, řeky a parku,“ uvedl mluvčí města Michele Vojáček. Těžiště tvoří nábřežní promenáda s originálním hřištěm pro návštěvníky různého věku a s odlišnými typy posezení. Lepší přístup k řece i nové možnosti jejího přechodu umožňují kamenný brod, nová visutá lávka a sklápěcí mola připomínající někdejší máchadla. Nevzhledný objekt vodárny nad řekou architekti využili k vytvoření vyhlídky.

Park u Smetanova domu doplnil pavilon se zelenou střechou a s posezením pod vzrostlými stromy. Ačkoliv proměnu nábřeží ocenili odborníci, místní lidé jejich nadšení nesdílí. Velké kritice čelí zejména dětské hřiště. „Kdo to navrhoval, vždyť některé prvky jsou doslova nebezpečné. Pro malé děti tam nic není, ani na klouzačku se pořádně nedostanou,“ řekla Jana Novotná z Litomyšlska, maminka čtyřletého Toníka. Úpravy hřiště ale v plánu nejsou, podle architektů je vše v pořádku.