Hlavní část programu se uskutečnila v sobotu na zaplněném Smetanově náměstí a příjemné počasí vylákalo ven i místní obyvatele. Organizátoři lákali na osvědčenou klasiku. Nechyběly tedy oblíbené soutěže o nejlepší svíčkovou omáčku, bábovku i guláš. Na náměstí vyrostly desítky stánků, ve kterých prodejci nabízeli uzeniny, pečivo, ryby, džemy nebo třeba například svazky chřestu. Ten byl totiž hlavním tématem letošního ročníku.

„Moc se mi tady líbí. Přijeli jsme s partou poprvé. Ani v Litomyšli jsme nikdy předtím nebyli. Už jsme si vyzkoušeli japonskou kuchyni, teď se chystáme na drink a pak chceme určitě vyzkoušet guláše. Pokud některé týmy umí vařit stejně dobře jako se strojit do kostýmů, tak to bude stát za to," nechal se slyšet Marek Trnka z Pardubic. O moderování celé akce se postaral Ivan Vodochodský, který v sobotu v Litomyšli nebyl jedinou známou tváří.

Na Gastroslavnosti dorazila například herečka Markéta Hrubešová, která veřejnosti představila svou knihu „Markéta vaří Rettigovou". Návštěvníci se mohli na slavnostech dozvědět řadu kulinářských tipů a zajímavostí. Mohli se například seznámit s receptem Jana Žďárka, který zabodoval v hlasování veřejnosti i odborné poroty o nejlepší svíčkovou omáčku.

„Oproti loňsku jsem ji dochutil čerstvými povidly," poodhalil své tajemství letošní vítěz, který při přípravě omáčky použil také trochu slaniny. Gastroslavnosti pokračovaly i v neděli, kdy také oficiálně skončily. Od jedenácti do patnácti hodin došlo na tradiční sousedkou husičku, tedy společný oběd na náměstí. Po husím stehnu se zelím a knedlíky se mohli lidé podívat na to, kdo upekl nejlepší bábovku.