„Čekání na poště ve Třebové je děsné. Stává se mi, že tam stojím třeba i půl hodiny,“ říká Viera Pavlasová z Moravské Třebové. A není sama, kdo si na provoz pošty stěžuje.  Stížností bylo dokonce už tolik, že se do problému museli vložit radní města.  Ukázalo se totiž, že někteří lidé zneužívají přednostní právo odbavení  pro tělesně postižené občany.

Problémy na poště v Moravské Třebové trvají  už delší dobu. „Vždycky tam čekám déle než tři minuty, někdy i patnáct minut nebo půl hodiny. Pracovnice se navzájem zaškolují nebo nestíhají. Navíc jsem nezažila, že by byly u všech okének, takže na poštu už chodím jen v nutných případech,“ tvrdí Viera Pavlasová.

Divná věc

Podobnou zkušenost má s poštou i starosta  Miloš Izák. Již na minulém zasedání zastupitelstva slíbil, že do věci zasáhne a pokusí se vyjednat  zlepšení. „Ano, je to opravdu velký problém. Lidé jsou naštvaní. Vnitřní problémy pošty je nezajímají. Navíc jsem si všiml jedné divné věci. Lidé s větším číslem jdou k přepážce dříve než ti s nižším. Je to divné a vedoucí pošty mi to nedokázala vysvětlit,“ sdělil starosta Miloš Izák.   Vedoucí pošty Jana Müllerová uznala, že  s obslužností přepážek mají problémy. Důvodem je  částečně zaškolování nových pracovnic.  Vedoucí pošty ale slíbila, že podřízené poučí, aby minimalizovaly vyřizování administrativy za provozu.

Nemají lidi?

Lidé také poukazují na to, že na poště nejsou obsazené všechny přepážky. Jenže to nedovoluje podle vedení pošty strategie České pošty. „Pošta na obsazení všech přepážek prý nemá lidi,“  podotkl starosta Miloš Izák. Jenže lidé, kterým se nechce stát dlouho ve frontě, zneužívají tlačítka pro tělesně postižené osoby. Pracovnice pošty by tedy  měly kontrolovat, zda   mají příslušnou legitimaci. Na tom se starosta Izák s vedením pošty dohodl. Zda to pomůže, ukáže praxe.

Podle vedení České pošty  musí být doba obslužnosti klienta do šesti minut. V Moravské Třebové činí tato doba podle vedoucí maximálně tři a půl minuty. Navíc pošta nemá polední přestávku a obsluhuje i část klientů vedených na  úřadu práce.