VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTOGALERIE: Vítězové vsadili na klasiku

Litomyšl – Ve vaření kotlíkového guláše soutěžilo v sobotu čtrnáct týmů. Tradiční klání se konalo potřetí v rámci gastroslavností na Toulovcově náměstí. S nadsázkou se dá říci, že se jednalo o mezinárodní soutěž, neboť dorazily týmy ze Slovenska.

27.5.2014
SDÍLEJ:

Na Toulovcově náměstí proběhlo klání ve vaření kotlíkových gulášů. Při vaření se bavili soutěžící i kolemjdoucí. Foto: Deník/ Petr Šilar

Zájem o tuto soutěž, kde odborná porota hodnotí guláše a diváci stánek, ve kterém družstva vaří, vzrůstá. „Poprvé jsme přivítali osm družstev, následující rok deset a letos čtrnáct. Prostor stále máme, takže příští rok může klidně přijet o deset týmů více," prozradil organizátor akce Jiří Kohák.

Zábava

Během několikahodinového vaření nebyla na náměstí nuda. O zábavu se starali soutěžící, kteří připravovali guláš v různých kostýmech. Potkat tak bylo možno indiány, kovboje, mnichy, účastníky zájezdu na Rujánu a také africké domorodce z týmu Jiidaha. A právě ti bavili návštěvníky svojí šou, při které byla k vidění i vycpaná africká zvířata. Jejich vystoupení zaujalo i jedinou ženu v porotě. „Stánek týmu Jiidaha mne pobavil nejvíce, ale snaží se všichni," řekla Eva Piskačová z Litomyšle. Do poroty nebyla vybrána náhodou, neboť je to milovnice jídla a návštěvnice gastrofestivalů.

Soutěže se zúčastnili také zástupci Střední integrované školy z Moravské Třebové. „Guláš jsme uvařili z telecích líček. Chutnal a brzy byl pryč.  Zkusíme ho udělat i v provozu, ale není to taková chuť, jako když se vaří na ohni, který dává pokrmu specifickou chuť," sdělila učitelka odborného výcviku Marta Šimášková.

Nejlepší byl hovězí

Kromě telecího masa použili soutěžící maso vepřové, hovězí, skopové a také rybí. To použili pro svůj pokrm manželé Švehelkovi. Ti si odnesli uznání poroty za nejoriginálnější nápad. Vítězný guláš byl uvařen z hovězího krku se sladem a pivem. Uvařili jej kuchaři z Moravy, kteří přijeli poprvé. Podle jejich slov ne naposled. Guláš jako nejlepší vybrala porota jednohlasně.

„Úroveň soutěže byla vysoká a stoupá," zhodnotil porotce Robert Smyček. Na otázku, jaký má být správný guláš, nenašel jednoznačnou odpověď, ale přesto vyzdvihl hlavní parametry tohoto jídla. „Hovězí má být tmavý a vepřový světlejší. Správný guláš má mít svoji sílu, chuť a barvu. Musí být hned poznat, že se jedná o guláš a ne o polévku," shrnul kuchař, který ochutnával guláše  potřetí.

Autor: Petr Šilar

27.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Jeviště je nachystáno pro sportovní šlechtu

Videosouhrn Deníku – 20.–21. ledna 2018

Hod vánočním stromkem a stovky maličkých běžkařů: prohlédněte si videa víkendu

Důležitý skalp. Tuři v koncovce urvali vítězství

Svitavy /KOOPERATIVA NBL/ – Skupina A1 se znovu přiblížila. V našlapaném pořadí nejvyšší soutěže má sobotní svitavská výhra mimořádně vysokou cenu. Dramativkou bitvu rozsekli Dekstone Tuři v samotném závěru.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Svitavy - Díky vstřícnosti svitavské porodnice vám na našich stránkách pravidelně přinášíme fotografie nově narozených miminek.

Vytvořili jsme tým, který táhne za jeden provaz

Svitavy /ROZHOVOR/ – Šéf okresního fotbalu okomentoval dění na nedávné Valné hromadě FAČR a svůj první rok ve funkci předsedy Výkonného výboru OFS.

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 18. a 19. ledna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>