Letošní 17. ročník proslulého Fotofestivalu v Moravské Třebové má být v trochu jiné podobě, ale přesto stále stejně kvalitní, jak je lidé znají.

Tentokrát jej však už nebude připravovat tým studentů s kořeny v Moravské Třebové, kteří dokázali do města dostat největší fotografická esa současnosti.

„Doufáme, že i přes různé problémy a kontroverze budou i nadále naplňovány hlavní cíle festivalu," věří nové vedení v čele s ředitelem Kulturních služeb města Františkem Žáčkem.

Fotky Formule 1

Noví pořádatelí chtějí podle svých slov „zvyšovat i povědomí o umělecké fotografii mezi občany města a také jeho návštěvníky".
„Zvláště prostory úřadů či restaurací jsou jakousi „veřejnou galerií", kde je nabízeno umění i těm lidem, kteří by jinak cestu do galerie vůbec nenašli nebo nehledali," upozorňují, nač se chtějí také zaměřit.

Fotofestival už s novým pořadatelem spustil nový web i svou prezentaci na sociálních sítích. Jeho start je naplánovaný na víkend 21. – 22. května. Do města přijede i slavný zpěvák Dan Bárta, jenž je sám aktivním fotografickým amatérským nadšencem.

Startovní výstava navíc bude lákat především obdivovatele sportovních fotografií a ty, kteří milují vůni benzínu a řev ušírvoucích motorů. Fotograf Jiří Křenek totiž do města přiveze svou sadu snímků posbíraných z působení na okruzích Formule 1. O jejich vzniku více poví v prostorách kinosálu muzea, kde právě během zahájení proběhne i projekce jeho kousků.