Uložena byla v roce 1894 do dutiny stěny kostela svatého Josefa, který sloužil řádu redemptoristů. Ve středu se vrátila na své místo. Ponese vzkaz budoucím generacím o současných vlastnících i nynější modernizaci psychiatrického oddělení.

Jedinečný nález

Schránku z roku 1894 prozkoumali pracovníci svitavského muzea. „Byl v ní uložený pastýřský list, dva kusy základního kamene, reklama na církevní knížku, brožura z konce 19. století, která se týká redemptoristů, a dobové relikvie," prozradila ředitelka Blanka Čuhelová.

Svitavy před sto dvaceti lety lety obývalo převážně německé obyvatelstvo. „Město patřilo do moravského markrabství. Dnes je svitavská nemocnice jednou z krajských nemocnic akutní péče. Budovu kláštera svatého Josefa využívá od roku 1953. Není divu, že se po tolika letech ocitl komplex bývalého kláštera na prahu třetího tisíciletí v havarijním stavu," uvedl první náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. V červnu roku 2013 proto započala modernizace svitavské psychiatrie, v současné době druhá nejvýznamnější investiční akce ve zdravotnictví Pardubického kraje. Celkové náklady jsou sto dvanáct milionů korun a přispívá na ně ze svých fondů Evropská unie.

Na přelomu let 2014 a 2015 tu vznikne moderní pavilon s vyšším počtem lůžek, který bude odpovídat soudobým potřebám akutní lůžkové péče. „Rekonstrukcí a přístavbou objektu bývalého kláštera vznikne moderní psychiatrické zařízení pro ambulantní, lůžkovou a intermediální péči. Je to významný posun nejen v počtu lůžek a v možnostech ambulantní léčby, ale hlavně v kvalitě," konstatoval Roman Línek. „Jsem rád, že budova, která v sobě nese duchovní poselství svých předchozích obyvatel, může i dnes sloužit léčení a uzdravování ducha," dodal Roman Línek.

Ve Svitavské nemocnici bude mít nové psychiatrické oddělení oproti dosavadnímu stavu s pětadvaceti místy otevřenou lůžkovou část pro třicet pacientů a uzavřené oddělení pro pětadvacet lidí. K tomu budou k dispozici dvě psychiatrické a dvě psychologické ambulance. „Přibude také zázemí pro skupinovou terapii, psychoterapii a zájmové dílny. Součástí projektu je i vybavení interiérů a také úpravy atria kláštera a venkovního prostoru kolem obou budov," vysvětlil ředitel svitavské nemocnice Pavel Kunčák.

Česká republika je v posledních desetiletích kritizována mezinárodními organizacemi za podceňování psychiatrické péče. My jsme v Pardubickém kraji chtěli této výzvě čelit. I proto jsme se rozhodli pro investici do tohoto oboru," prohlásil Roman Línek s tím, že tento projekt je pro rozvoj krajského zdravotnictví mimořádně významný a nezbytný a podpořili jej také odborníci z psychiatrické společnosti. Sloužit bude potřebám celé východní části kraje.

Vzkaz budoucnosti

Roman Línek, starosta Svitav David Šimek a ředitel nemocnice Pavel Kunčák do schránky vložili dokumenty ze současnosti. „Dnes si nedovedeme představit, kdo další bude zaletovanou schránku po letech otvírat. V každém případě na těchto lidech bude ležet břemeno péče o tuto budovu. Popřál jsem jim proto, aby k tomu měli hodně sil a provázela je radost," uvedl první náměstek hejtmana.

Do schránky byly uložené všechny věci, které se v ní nalézaly, kromě jednoho dokumentu. „Papír se rozpadal. nyní je uložený v muzeu. Pokusíme se ho zrestaurovat," dodala Blanka Čuhelová.

(kk,pk)