Odborná, ale i laická porota zhodnotila celkem devětapadesát vzorků destilátů. „Pálenky jsou z ovoce, od jablek přes hrušky, trnky, švestky, meruňky, broskve až po hroznové víno, “ uvedl Jiří Sklenář z Křenova. Mok z okolních pálenic ochutnávali muži, ale také ženy.

Porotci měli jasno, podle čeho jednotlivé vzorky hodnotit. „Nejprve hodnotím vůni, pak chuť. Poválím ji po patře a po jazyku. Pak také zjistím, kde mě hřeje,“ vysvětlil Martin Ivánek, jeden z pěti porotců. Dobrá slivovička má tedy nejen vonět, příjemně chutnat, ale taky hřát. A to až v žaludku. „Porota za nejlepší označila slivovici od Stanislava Bednaříka z Křenova,“ sdělil výsledky Petr Jurka, hlavní organizátor soutěže Křenovský frťan.