Ani v sobotu nemohlo několik desítek příznivců této karetní hry chybět při prvním turnaji Moravské tarokové ligy, který se nazývá Jevíčský škýz.

„Letos už je to čtrnáctý ročník Jevíčského škýzu. Nevynechali jsme ani jeden rok," prozradil František Vafka, spoluzakladatel a organizátor Jevíčského škýzu.

Tentokrát přijelo celkem osmdesát osm hráčů. „Je to opravdu pěkná účast," poznamenal František Vafka. Počet hráčů musí vždy být dělitelný čtyřmi, proto je domluveno i několik náhradníků, kteří by počty doplnili. Během celé soboty se hrálo celkem pět kol po padesáti minutách.

Téměř ryze mužský turnaj

Kdo se rozhlédl po školní jídelně v Jevíčku, kde se turnaj konal, musel uznat, že taroky byly převážně mužská záležitost. Ale mezi pány se našly i čtyři zástupkyně něžného pohlaví. „Dneska to jde tak průměrně. Už jsem byla první, druhá, třetí i čtvrtá. Tak uvidíme, jak dopadnu. Na turnaje jezdím asi tři roky, ale karty jsem se naučila už jako dítě. Je to taková celoživotní záliba. Na turnajích se většinou umístím kolem prostředku. Hraji je jen tak pro zábavu," svěřila se jedna ze čtyř hráček turnaje Eva Maňásková, která na turnaj spolu s dalšími kolegy přijela z Olomouce.

Hráči se do Jevíčka sjeli také z Ostravy, Brna, nebo Litoměřic, Litomyšle i Poličky. Ovšem výrazně tu převažovali ti z Moravy.

Tarok, hra ve stínu pokeru a mariáše?

Tarokových hráčů není mnoho. Mezi mladší generací bývá téměř neznámou hrou. Podle organizátorů soutěže je to i poměrně složitá hra. „Osazenstvo stárne. Myslím si, že pro mladé je zajímavější třeba poker a také nemají tolik času," mínil druhý ze zakladatelů turnaje Jan Čermák.

Podle jeho slov je na taroku nejzajímavější množství kombinací, které je možné z každé karty vyvinout. „Z každé karty se dá něco hrát. U hry se musí přemýšlet. Tvrdím, že těm, co taroky hrají, musí pracovat mozek a když pracuje mozek, tak nestárnou," dodal Jan Čermák. Ale jak sám připouští, stejně tak jako u každé karetní hry je k vítězství velmi důležité i to štěstíčko.