Patrně nejoblíbenější a také tradiční pochoutkou, která nesmí chybět na štědrovečerním stole, je ryba. Než se ale takový kapr, candát či štika dostane na stůl, urazí kus cesty. Na samém počátku je výlov rybníka. A jeden takový se v pátek uskutečnil ve Svitavách.

Po sedmé hodině ráno vyrazilo kolem pětadvaceti rybářů z Litomyšle, aby zjistili, co jim nabídne jeden ze svitavských rybníků. Dolní rybník, respektive Svitavský, který je hned vedle Rosničky, vydal poměrně velké bohatství, a to na sto padesát centů ryb. „Rozhodující podíl je kapra, dále tolstolobik, lín, amur a dravé ryby," informoval ředitel litomyšlského rybářství Oldřich Holcman.

Pod dohledem

Podívanou na rybáře si nenechaly ujít desítky lidí, včetně malých dětí. Kvůli výlovu přišel i pětiletý Matýsek Kavalír. „Líbí se mi, jak tu loví ryby," řekl klučina. Svěřil se také, že má ryby rád i na talíři, když je maminka připraví. Doprovod mu dělal tatínek. „Je to taková předvánoční tradice. Syn se v rybách zhlédnul, tak chodíme na výlov každý rok," poznamenal Martin Kavalír. Také on si rád pochutná na nějaké kulinářské rybí dobrotě. „Nejraději mám lína. Připravujeme ho na másle jako pstruha. Je výborný," dodal.

Ředitel rybářů ujistil, že ryb bude letos určitě dostatek. Lidé si je už tradičně mohli kupovat i přímo na hrázi Svitavského rybníka. „Cena je stejná jako v loňském roce," podotkl ředitel. Na jiných prodejních místech, která nejsou rybářství, se ale může samozřejmě lišit. Záleží vždy na tom, jakou cenu nasadí prodejci.

Rybáři většinu vylovených ryb převezli do sádek. „Po vysádkování půjde část ryb na export do Polska, větší ryby pak na vánoční trh," upřesnil ředitel rybářů. Podle Oldřicha Holcmana na Vánoce je nejvíce žádaný tradiční kapr. „Lidé mají zájem i o dravé druhy ryb, štiku, candáta, ale i sumce. V poslední době je hodně oblíbený amur," řekl ředitel. Lidé si vybírají podle chutí a podle zkušeností. „Já mám nejraději kapra, rád si dám i candáta nebo úhoře," přiznal Oldřich Holcman.

Než ryby vyloví

Před plánovaným výlovem museli rybáři rybník připravit. „V souladu s manipulačním řádem rybník vypouštíme zhruba čtrnáct dní před výlovem. Den předem musíme připravit také nádobí, položit podložní síť a ráno pak začneme sháňkou," dodal Oldřich Holcman.