Spolu s návštěvníky denního centra Světlanka si modrým oděvem připomněla včerejší Světový den porozumění autismu.
Do celé akce se zapojili úplně všichni uživatelé bez rozdílu věku. Ošetřovatelé si pro ně připravili tvorbu modrých  obrázků ubrouskovou metodu, cvičení, ale i hraní Člověče nezlob se.

Solidarita

Důvodem, proč se přihlásili ve Světlance k tomuto dni, je sounáležitost s nemocnými. Zároveň chtěli upozornit na nemoc, kterou mnozí znají jen z filmu Rainman.

V rámci svého poslání může charita poskytovat své služby lidem s autismem díky pečovatelské službě. V denním centru to zatím nedělají. „V rámci této služby nejsme prozatím schopni zajistit takové pracovní metody a prostředí, abychom poskytli dostatečnou míru podpory a pomoci těmto osobám. Pokud by však projevili lidé s tímto postižením zájem centrum navštěvovat, pokusili bychom se zabezpečit prostředky a podmínky tak, abychom se jim mohli hodnotně věnovat." řekla do modra sladěná vedoucí Světlanky Gabriela Kleinová.

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského duševního vývoje, která se nedá vyléčit. Příčiny tohoto onemocnění nejsou zcela známé, předpokládá se však, že za poruchy autistického spektra může kombinace vrozených a dalších rizikových faktorů. Tuto nemoc doprovází specifické chování.