Mezi sochami Olbrama Zoubka koštovali lidé Svatomartinská a mladá vína z letošní sklizně. „První láhve jsme tradičně otevřeli jedenáctého listopadu jedenáct minut po jedenácté hodině. Lidé mají zájem o mladá vína se zbytkovým cukrem, nejvíce o vína Kovács a Lahofer,“ uvedl Radek Pulkrábek, litomyšlský odborník na víno. Svatomartinská vína zbytkový cukr neobsahují, jsou prokvašená dosucha. „Favoritem jsou pro mne, jako v minulých letech, mladá vína Lahofer. Nepatrně vyšší kyselinka, která je pro letošní vína typická, je vyvážená se zbytkovým cukrem,“ vysvětlil Radek Pulkrábek. Na ochutnávku přišli nejen místní gurmáni, ale přijeli také lidé z okolí. „Máme rádi víno. Využili jsme příležitosti a přijeli jsme ochutnat to letošní,“ uvedli manželé Hana a Josef Jebouskovi z Desné. Na produkci vína se podepsalo deštivé počasí. Nižší úroda způsobila, že je lahodného moku o polovinu méně než v předchozích letech.