"V sobotu od 18. do 22. hodiny evidujeme 32 výjezdů spojených s počasím, na Orlickoústecku 13x a Svitavsku 19x.Profesionální a dobrovolné jednotky odstraňovaly popadané stromy, větve a odčerpávaly vodu," uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Například v Chocni byla vytopená nádražní budova, v Třebovicích na nádraží hasiči odčerpávali vodu a čistili propustky. V Osíku na žádost starosty stavěli hrázku. V Litomyšli u hotelu se vytvořila velká laguna, kterou museli hasiči odčerpat a vyčistit kanály. V Opatově a v Radiměři se rozvodnil potok a v Mikulči se valila voda z polí na silnici.

V Damníkově na žádost starosty jednotky hasičů monitorovaly vodní tok. V obci Karle padající strom strhl dva sloupy elektrického vedení a v Ústí nad Orlicí spadl strom na garáž.

Lokální, o to však silnější průtrž mračen už v pátek odpoledne postihla Němčice a Litomyšl:

Blesková povodeň v Němčicích
VIDEO: Voda tekla i stropem do marketu. Blesková povodeň pustošila Litomyšlsko

Srážky přitom včera (v sobotu) vpodvečer podle srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu nebyly velké, výjimkou byla jen zmíněná Choceň, kde během čtyř hodin spadlo 30 milimetrů. Všude jinde byly úhrny mnohem nižší. Opakovala se tak situace z pátka, kde blesková povodeň zasáhla velmi malé území u Němčic. Na pár kilometrech čtverečních tady spadlo obrovské množství vody, ale není tu žádná stanice, která by srážky naměřila.

"Mně přijde, že ta voda jde skutečně v takových úzkách pruzích. U nás bouřka posledně polámala několik stromů a vytopila nám sklep, ale u sousedů ob dvě ulice se na zahradě nestalo vůbec nic," uvedla Zdena Mátlová z Litomyšle.

Pomůckou je v těchto případech jen radar. A je pravdou, že v pátek v 16 hodin odpoledne na něm byla severně od Litomyšle malá bílá tečka, ukazoval tedy extrémní srážky. Poté se mírně rozvodnila Loučná, která oblast odvodňuje. Ale opadla stejně tak rychle, jako vystoupala na první stupeň povodňové aktivity.

Lokální bouřky hrozí i dnes, ale v našem regionu už jejich nebezpečí není tak velké jako v minulých dnech.