To, že patří kůň k člověku, je záležitost několika tisíciletí. Sloužil jako dopravní prostředek, pomáhal na poli i v lese a bohužel účastnil se vedle člověka mnoha bitev a válek. Úloha koně je dnes jinde a to ukazuje takový den. Byli k vidění koně teplokrevní, chladnokrevní, mini verze Shetlandského ponyho, koňské plemeno původem z Norska, vraníci i bělouši co nesli na svých hřbetech kovboje z ranče. V plném trysku koně, kteří jinak jsou vidět při práci v lese a jsou mohutní v hrudi, rozvážní jednáním. Mnozí diváci viděli poprvé orat s koněm nebo úplný opak koně provádějící taneční kroky.
Je dobře, že se na koních a konících, v sedle i na kozlíku, objevovali jako jezdci nebo kočí mladí. Další se poprvé svezli na koni a třeba pro sebe objevili místo, odkud je svět nejkrásnější.

V programu bylo několik soutěží, tah břemene, westernová dovednost, soutěž v manipulaci s kládou, skoková soutěž s postupným zvyšováním druhé překážky a další. Není tak podstatné, kdo vyhrál. Důležité je, že se tato velká akce povedla a ukázala, že kůň je stále významným společníkem člověka.

JIŘÍ FELTL