Lákalo je Mikulášské menu. Každý host dostal čertovsky dobrý mls.

Střední škola z Moravské Třebové ve svém středisku pořádá již pravidelně speciální menu k různým příležitostem, tedy i k adventu. „Slavnostně upravené prezentace nabízíme pro zpestření,“ uvedla studentka třetího ročníku Iva Hladilová. Před každého hosta se tak na stůl dostanou jídla, která se běžně nevaří a jsou takřka sváteční. Tentokrát studenti připravili hovězí polévku s játrovými a krupicovými noky a čertovský měšec se šťouchanými brambory s jarní cibulkou a uzeným masem. Jako bonus dostal každý z hostů také moučník čertovsky dobrý mls.

Celkovou sváteční atmosféru dotváří v tomto zařízení dekorace. „Studenti se podílejí na všech dekoracích. Od samotné přípravy těsta upekli vánočky i perníčky, “ uvedla Ivana Nováková učitelka odborného výcviku.

Speciálně sestavená menu našla mezi návštěvníky oblibu. Na koho se nedostalo v pátek, musí si počkat na nějakou z příštích akcí.

Recept: Čertovský měšec, šťouchané brambory s cibulkou a uzeným

Potřebujeme: Vepřová plec vcelku, vepřová plec na mletí, tatra mléko, sůl, zázvor, červená čočka, hladká mouka, grilovací koření. Na přílohu – uvařené brambory, jarní cibulka, uzený bůček, sůl.

Doba přípravy: zhruba 2 hodiny

Postup: Červenou čočku uvaříme ve vodě. Plátky z vepřové plece naklepeme a osolíme. Naplníme směsí z mletého vepřového masa a vařené červené čočky. Svážeme do tvaru měšce a pečeme. Hotové maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme. Zaprášíme moukou, zalijeme a provaříme. Podle potřeby dochutíme.

Příloha: Štouchané brambory s jarní cibulkou a uzeným masem

Scezené uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme nakrájenou jarní cibulku a orestovaný uzený bůček. Podle potřeby osolíme a lehce promícháme.