Raději sáhnete po osvědčeném drinku nebo máte odvahu na zkoumání neotřelých chuťových vazeb kombinace alkoholických nápojů?
Pokud jste dost smělí v tomto ohledu, jistě vás osloví barmanské umění studentů střední odborné školy z Poličky. Ti totiž v učebně barmanství pilně trénují, aby obstáli v celorepublikové konkurenci. A věřte, že se jim to daří. Naposledy své umění předvedli minulý týden na studentském majálesu při barmanské show.

Budoucí číšníci Emil Nekvinda a Jan Trávníček nenechali nikoho na pochybách, že láhev do ruky vzít umí. „Na soutěžích je to složité. Komisař stojí přímo za vámi. Strhává body za ulití nápoje, špatnou míru i cinkání skleničkami,“ řekl Karel Kopecký, který počínání svých spolužáků bravurně komentoval. Kromě toho, jak drink barman připraví, je důležitá také jeho chuť. „Na soutěž musíme připravit koktejly zcela nové. Do té doby nesmí být receptura nikde zveřejněná. Proto se před kláním scházíme ve škole na barmanství a vymýšlíme a vymýšlíme,“ přiblížil Karel Kopecký. A také trénují. Aby patřili ke špičce, musí zvládnout přípravu nejednoho drinku během několika minut.

Na majálesové barmanské show se v roli „obejdy“, který se nikým nezván vyhoupl na pódium, představil Jan Trávníček. Student třetího ročníku se pohyboval na pódiu jako doma. Má totiž bohaté zkušenosti z různých soutěží. Několikrát absolvoval třeba prestižní Bacardi-Martini Poděbrady Cup (foto). Na letošním ročníku získal ocenění za nejlepší technické provedení a celkově se tak umístil na prvním místě.

„Barmanská show není jen o házení flaškama, které se nazývá flair,“ tvrdí studenti. Barmani musí dobře znát ingredience, ale také vhodně používat různé typy skleniček či shakerů. V Poličce předvedli práci jak s shakerem typu Boston, který je dvoudílný, tak také chutný nápoj umíchali v trojdílném evropském shakeru. O výsledek v podobě koktejlu Alexander (kakaový likér, brandy, smetana s muškátovým oříškem) a Tequila Sunrise (tequila, pomerančový džus, grenadina) se podělili s jedinci z publika.