Na celkové vítězství v soutěži Pustá Kamenice nedosáhla. Za svou snahu si však převezme Modrou stuhu za společenský život. V Osíku komise ocenila spolupráci obce a zemědělských subjektů a udělí Oranžovou stuhu.

Ve hře je milion

Obě vesnice tak obdrží výhru ve výši šest set tisíc korun ve formě dotace, která je určená na další rozvoj obce. „Jsme spokojení. Beru to jako ocenění pro všechny občany, kteří se zapojili a nebylo jich málo," sdělil místostarosta Pusté Kamenice Jaroslav Sklenář. Do soutěže se zapojili jak malí hasiči, tak i senioři, kteří pravidelně pořádají akce, a mnozí další. Ti všichni už také plánují, co za obdržené peníze vylepší.

„Rozhodovat o dotaci bude až příští zastupitelstvo, ale oceňuji zájem lidí, kteří už teď přináší návrhy. Částka, kterou obdržíme, je velmi významným příjmem do obecního rozpočtu," dodal Jaroslav Sklenář.

Spolupráci se zemědělci ocenili komisaři ve vesnici na Litomyšlsku. „O dobré vztahy, se zemědělským družstvem a soukromníky se snažíme dlouhodobě. Není to vždy jednoduché a samozřejmé, jak by se mohlo mnohým zdát," poznamenal starosta Osíku Karel Rothschein.

V letošním roce se o prestižní titul Vesnice roku 2014 Pardubického kraje ucházelo celkem šestnáct obcí. Ze svitavského okresu se kromě Pusté Kamenice a Osíka do soutěže zapojily i Biskupice. „Neúspěch není tragédie a určitě se přihlásíme do dalších ročníků," řekl starosta Biskupic Dalibor Šebek.
Jak vlastně komise vybírá vítěze v jednotlivých kategoriích a zároveň tu nejhezčí vesnici v kraji? „Jednotliví členové si z každého dne, kdy objíždíme soutěžící obce, odnesou poznatky a kandidáty na stuhy. Následně vše vyhodnotí a rozhoduje názor většiny. V letošním roce panovala jednomyslná shoda," vysvětlil předseda komise a zároveň starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš.

Obce jsou krásnější

Při projíždění kraje si také Pavel Eliáš všiml, jak je vidět obrovský posun v rozvoji venkova. „Srdíčko zaplesá, když vidím, co se podařilo vybudovat. Je škoda, že se nepřihlásilo více obcí alespoň do jedné z kategorií," dodal starosta Českých Heřmanic. Také vyvrátil, že by na hodnocení mělo vliv, odkud ten či onen člen komise pochází. Rozhodovala pouze kvalita představených projektů.

Celkovým vítězem ankety se v Pardubickém kraji stala obec Dříteč z pardubického okresu.