Pevná část důchodu, která je pro všechny stejná a odpovídá devíti procentům průměrné hrubé mzdy ve státě, vzroste z 2550 na 2700 korun. Procentní díl penze, který se stanovuje podle odpracovaných let a odvedených částek, se upraví o 3,5 procenta. Stejně - tedy o 3,5 procenta - se zvednou příplatky k penzi pro odbojáře a pozůstalé po nich. Vedle starobních důchodů se zvýší i invalidní a pozůstalostní penze.

Ilustrační foto.
Přidáme důchodcům. Z čeho, to politici zatím nevyřešili

Nový model valorizace 

Za výraznějším přidáním než v minulých letech není jen upravený valorizační model. Promítá se do něj i růst cen a mezd v zemi. Podle Rady seniorů ČR ale navýšení stále není dostatečné a nůžky mezi důchody a výdělky se budou dál rozevírat, když se zohledňuje jen polovina růstu reálné mzdy.

Nový model valorizace se do zákona dostal nedlouho před volbami až ve Sněmovně při projednávání novely o důchodovém pojištění. Kabinet může penze také zvýšit buď podle růstu cen zboží, které pořizují senioři a seniorky, nebo podle růstu cen pro domácnosti. Vybírá vyšší hodnotu.

Ilustrační foto
Volební návrhy změn důchodů by zvedly deficit systému, tvrdí analýza

Letos v lednu si senioři polepšili 

Podle ministerstva práce se ceny mezi červnem 2016 a 2017 zvedly o 2,3 procenta. K tomu se připočítá polovina z růstu reálných mezd o 3,3 procenta, tedy po zaokrouhlení 1,7 procenta. Výsledkem je zvýšení penzí o čtyři procenta. Pokud by se přidávalo podle dosavadního výpočtu, přilepšili by si penzisté a penzistky od ledna o 3,4 procenta. Odpovídá to součtu třetiny růstu mezd a růstu cen. Průměrné zvýšení by tak od ledna bylo o 65 korun nižší, upřesnilo už dřív ministerstvo.

Letos v lednu si senioři a seniorky polepšili v průměru o 309 korun. V roce 2016 se sice penze podle inflace a růstu mezd zvedly jen o 40 korun, k tomu ale přibyl jednorázový příspěvek 1200 korun. Měsíčně tak minulý rok důchodkyně a důchodci dostávali celkem o 140 korun víc.

Ilustrační foto
Důchody porostou. Příští rok se zvýší o 475 korun, oznámila Marksová

Vláda plánuje další úpravy 


Na konci září vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení starobní, invalidní a pozůstalostní penzi celkem 2,88 milionu lidí. Starobní důchod pobíralo bezmála 2,4 milionu seniorů a seniorek, průměrně dosahoval 11 828 korun.

Babišova vláda plánuje další úpravy. Lidem nad 85 let by chtěla důchod zvednout o tisícikorunu. V programovém prohlášení kabinetu je i záměr, aby se pevná část penze rovnala deseti procentům hrubé mzdy místo nynějších devíti.

Ilustrační foto
Brigádníků je málo. Díru už „nezalepí" ani důchodci. Kolik si mohou vydělat?

Podle prezidenta by valorizace měla být vyšší 

Díky tomu by si při valorizaci přilepšili lidé s nízkým důchodem, kteří posílali nižší odvody. Pomohlo by to víc ženám. Úprava by ale zbrzdila růst penzí nejen lidem s vysokým důchodem, ale i těm, kteří jsou na tom jen o málo lépe než osoby s malou penzí.

Pokud by už nyní pevná část důchodu odpovídala desetině hrubé mzdy, od ledna by proti nynějšímu modelu dostali víc jen senioři a seniorky s částkou pod 11 200 korun. Nevýhodné by to tedy bylo pro tři pětiny důchodkyň a důchodců. Na důchod nad 14 501 korun dosáhla loni jen desetina penzistů a penzistek. Také podle prezidenta Miloše Zemana by valorizace měla být vyšší. přidávat by se mělo ale všem stejně, uvedl Zeman ve svém vánočním projevu.

Senior. Ilustrační foto.
Každý dvanáctý člověk v důchodu žije pod hranicí příjmové chudoby