Místo toho však vzniklo jiné unikátní dílo. Jeho tématem je řezbářská dílna. Účelem projektu je představit zvídavým návštěvníkům, jak taková postavička z kusu lipového dřeva vlastně vzniká.

„Náš první vyřezávaný obraz ze Svojanova nese téma práce se dřevem. Je to vlastně nahlédnutí do řezbářské dílny, " popsal budoucí oživený obraz Pavel Balcar. Ve skříňce tak nechybí chlapík s hoblíkem, jiní pracují s pilou, sekyrou, dlátem či kolovrátkem.

Celé dílo je zvláštní v tom, že půjde rozpohybovat. Princip je podobný jako u pohyblivých betlémů, ale časově náročnější. O prázdninách si tak mohou návštěvníci hradu prohlédnout lipovou dílnu bez možnosti ji „probudit k životu" pomocí kliky. Řezbáři si ji následně odvezou a vrátí se s ní na hrad až bude strojek plně plně funkční. Kdy se tak stane není prozatím jasné. Dílnou však příběh lipového dřeva na hradě nekončí. Do příštích řezbářských dnů se výtvarníci řádně seznámí s historií hradu, aby mohli oživit hradní pověsti. Není jasné, která bude první a nezbývá než se těšit například na Rašína prohánějícího se na ohnivém býkovi, či na hradní tržiště plné kupců.