Snímek pobouřil i poličskou fanouškovskou frakci uvnitř sparťanského kotle. „Nechápu, co tím tvůrci chtěli říct. Byl to opravdový trapas," konstatoval místopředseda poličského fanklubu Sparty Stanislav Bartoš.

Autorský tým dokumentu měl v úmyslu natočit sondu do světa tvrdého jádra fotbalových příznivců, kteří žijí rebelstvím, bitkami s raubíři z dalších fanklubů, ale zároveň podle režiséra Jiřího Volka toužili ukázat jejich vášeň pro hru přímo v hledišti i mimo něj.

Chuligáni odmítli

„Chci ukázat atmosféru, ne soudit ani adorovat," podotkl režisér Jiří Volek pro server Lidovky.cz. Volek byl podle všeho v minulosti sám členem komunity fotbalových fandů, i když nikoliv jejich radikální větve. Teď musí své dílo bránit před naštvanými fandy.

Ačkoliv chtěl ztvárnit jejich živočišnost, podle sparťanů i Bartoše se záměr příliš nepovedl. „Tady se nafilmovala parta Plzeňáků, lidé od rodin s dětmi, kteří jdou jen normálně na zápas. Hooligans byli až v samém závěru. S touto skupinou tedy dokument neměl vůbec nic společného," dodal Stanislav Bartoš. „Když vidíte v kotli děti, přece si o nich nemůžete myslet, že jsou chuligáni," poznamenal.

Sám tvrdí, že má informace přímo z tábora svých sparťanských soukmenovců o tom, že už vloni Volek a jeho tým oslovili tvrdé jádro sparťanských i slávistických borců s pobídkou na natáčení. Obě skupiny filmaře odmítly. „Nestojí totiž o popularitu a nechtějí být někde vidět," dodává rázně Stanislav Bartoš. Bez nich se pak dokument natočil a znechucení sparťané se proto následně ozvali.

Spontánní reakce

Jako svůj tradiční komunikační nástroj s médii i světem si zvolili obří transparent. Ten byl spontánním nápadem právě kotelníků a nejradikálnějšího jádra fandů rudého týmu. Ostatní podle něj o vzkazu nehlasovali a žádným způsobem se k němu nevyjadřovali. Ve hře podle všeho byla také varianta stížnosti či otevřeného dopisu režisérovi.

„Někteří členové hlavního fanklubu zvažovali reakci na dokument. Myslím si, že teď už by to nechali být a vše vyšumělo," uzavřel místopředseda poličského sparťanského fanklubu Stanislav Bartoš. Není chuligán jako chuligán. Ale kdo má pravdu? Režisér, nebo zhrzení fanoušci?