Anketa byla rozdělena na pět oblastí a v každé se hlasovalo v kategorii JPO (Jednotka požární ochrany) a SDH (Sbor dobrovolných hasičů). V kategorii JPO se jednalo o ocenění za kvalitu provedeného zásahu a v kategorii SDH o mimořádný počin v oblasti požární ochrany, prevence, práce s mládeží a kultury. SDH Široký Důl dokázal zvítězit v oblasti východ Čech a dokonce dosáhl nejvyššího počtu hlasů absolutně, a to 1330.

Sbor byl do soutěže nominován za uspořádání soutěže o putovní pohár VŘSR v roce 2013. Celý výtěžek z této akce byl věnován na pomoc Tomáši Jílkovi, který utrpěl těžké poranění páteře při oslavách titulu mistrů České republiky. Do pořádání akce se zapojil nejen celý sbor, ale prakticky i celá obec včetně okolních spřátelených sborů. V loňském roce se jednalo o doposud největší soutěž v požárním útoku v České i Slovenské republice. Sbor dobrovolných hasičů uspěl v národní „Anketě Dobrovolní hasiči roku 2014“.

V letošním roce jsme obdobnou akci uspořádali také. Opět jsme dokázali posunout hranice rekordu v počtu zúčastněných, a to celkem na dvě stě osm družstev.
Celý závod je mimořádný i proto, že se jedná o akci pro více než čtyři tisíce lidí. V letošním roce ji organizovalo osmdesát pět lidí ve vesnici, která má tři sta devadesát devět obyvatel. Celá akce se koná v areálu místní firmy, které je generálním partnerem a celý areál zapůjčuje bezplatně. Dále poskytuje ceny zhruba za sto tisíc korun a umožňuje využití své techniky a zaměstnanců pro přípravu a realizaci závodu. Všichni domácí pořadatelé se na akci podílí bez jakéhokoliv nároku na honorář.
Mnoho lidí se ptá, proč se největší akce svého druhu v Evropě jmenuje právě „Soutěž o putovní pohár VŘSR – Memoriál V.I.Lenina" a spojují si akci s možnou propagaci hnutí směřujících k potlačování práv a svobod. Jedná se ovšem o lidi, kteří závod v Širokém Dole nenavštívili. Recesní pointa celého divadla, které zahajuje každý ročník, je postavena na dobrovolném hasiči, který vypadá přesně jako V. I. Lenin, a dalším, který se nápadně podobá Fidelu Castrovi. Název celého závodu ve spojení s termínem (poslední sobota v říjnu) byl tedy nasnadě.

Během všech ročníků se nashromáždilo obrovské množství dobových materiálů, kostýmů, transparentů a hlavně nápadů, které se uplatňují prakticky při každém ročníku. Nikdo z nás neměl a nemá v úmyslu jakkoliv politicky agitovat ve prospěch té či oné strany. Pokud se někdo neumí vyrovnat s minulostí, nemá budoucnost. Ta je především v přátelství, empatii a pomoci druhým. To je pro nás všechny, kteří pořádáme tuto soutěž, hlavní motto soutěže.

JAKUB PAULÍČEK, SDH Široký Důl