„Pumpování" na kolech, klikaté dráhy, terénní překážky, to láká příznivce netradičního sportu nazvaného pumptrack. Právě ti žádali od města pozemek vhodný pro vytvoření plochy s přírodními překážkami, terénními nerovnostmi a zlomy, kde se dá pohodlně řádit na kolech a třeba i dětských odrážedlech.

Beseda pomohla rozhodnout

V červnu proto město uspořádalo město veřejnou besedu, Kulatý stůl v Tyjátru, kde se jednalo o zbudování tohoto sportovního areálu ve Svitavách.

„Všichni přidávali své postřehy, názory i zkušenosti z jiných měst a jiných areálů. Slíbili, že v případě, že Pumptrack město vybuduje, budou se o areál starat a budou ho využívat," uvedla tenkrát tisková mluvčí svitavské radnice Zuzana Pustinová.

Už v té chvíli bylo celkem jasné, že areál pro netradiční sport by měl vyrůst v okrajové části areálu Cihelny.

Vyřádí se dospělí i děti na odrážedlech

Na základě červnové besedy tedy nechali organizátoři vypracovat dva návrhy na možnou podobu sportoviště. Oba počítaly s plochou patnáctiset metrů čtverečních a s překážkami vysokými od 0,3 metrů po 1,4 metry. Lišily se v délce tratí a určení.

Nakonec vyhrál první návrh, který zahrnoval i trať určenou pro děti na odrážedlech. Délka všech tratí dohromady v něm byla naměřena na 194 metrů.

Práce jsou nyní 
v plném proudu

„V současné době jsou práce na stavbě v plném proudu. Nyní se na Cihelnu naváží hlína ze stavenišť a je formována do podoby budoucí dráhy Pumptracku," informovala náš Deník Zuzana Pustinová.

Výstavba areálu pro netradiční cyklosport by měla být dokončena už koncem září a pravděpodobný termín otevření sportoviště je pátek 2. října.
Celková cena za novou stavbu by neměla přesáhnout sto tisíc korun a je podle mluvčí svitavské radnice stoprocentně kryta dotací.
Areály s tratí na Pumptrack jsou hitem poslední doby. Několik takových sportovišť už vyrostlo třeba v Praze, v Městci Králové nebo na Lipně.

Pumptrack je cyklosport, který používá "pumpování" (tedy pohyb nahoru a dolů) jako hnací sílu jízdního kola namísto šlapání. Pumptrack je výborný pro nácvik rovnováhy, ovládání a získání dovedností na jízdních kolech. Jízda na Pumptracku je bezpečná a zábavná a je vhodná pro všechny věkové kategorie a úrovně dovednosti, druhů a velikosti kol. Na dráhu tedy mohou malé děti na odrážedlech a zároveň dospělí a aktivní cyklisté. Pro pokročlié jezdce je možné postavit takzvaný dirtpark. To je trochu těžší zábava, jedná se totiž o dráhu s vysokou sportovní úrovní, která má nájezdovou rampu a různě vysoké skoky.

Kateřina Dufková