O diskriminaci neočkovaných hovoří také Václav Boštík z Litomyšle. O vakcíně proti covidu-19 zatím neuvažuje.

„Až bude k dispozici očkování, které zabrání tomu, že covid nedostanu, pak se nechám očkovat. Známá je v karanténě doma, všichni nakažení, protože to syn přinesl od očkované učitelky,“ říká Václav Boštík z Litomyšle.

I proto se sebral a zašel na policii. Je rozhodnutý, že trestní oznámení podá. A rozhodně nebude sám.

POLICIE: OZNÁMENÍMI SE ZABÝVÁME

„Na policii mi vytiskli formulář. A jak jsem se dozvěděl, je takových trestních oznámení po celé republice spousta. Já proto navrhuji podat hromadné trestní oznámení. Můj právník mi řekl, že čím více nás bude, tím lépe,“ vysvětluje Boštík.

Odborná veřejnost tvrdí, že očkování je v současnosti nejefektivnější nástroj ke snížení intenzity šíření koronaviru a ke zmírnění závažnosti průběhu onemocnění, které virus způsobuje.

Všechny členy vlády od Andreje Babiše až po ministra kultury Lubomíra Zaorálka, jejichž jména jsou na formuláři předtištěna, viní z trestného činu útisku, trestného činu diskriminace skupiny osob a také z trestného činu šíření nakažlivé nemoci. I to je na formuláři uvedeno.

Trestních oznámení na vládu České republiky v současné době skutečně přibývá.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Do hospody jen s očkováním? Vláda projedná další zpřísnění opatření

„Mohu potvrdit, že lidé trestní oznámení v souvislosti s opatřeními proti šíření covidu-19 podávají. Zabýváme se jimi. Počet říci nemohu,“ sdělil Ondřej Moravčík, tiskový mluvčí policejního prezidia.

Společnost je kvůli očkování a jeho odpírání rozdělená. Názory lidí se různí. Pro jedny představuje očkování diskriminaci, pro jiné ohleduplnost.

LIDEM CHYBÍ OHLEDUPLNOST

„Je to politika a špatně zvolená kampaň v boji s covidem. Většině lidí chybí základní ohleduplnost k druhým. Ať se neočkuje, kdo nechce, ale je ohleduplný k druhým lidem. Platí to pro očkované i neočkované,“ míní Renata Kmošková.

Očkování proti koronaviru, ilustrační foto.
Ven z pandemie? Alespoň jednu dávku očkování už má 70 procent Čechů

Odborná veřejnost tvrdí, že očkování je v současnosti nejefektivnější nástroj ke snížení intenzity šíření koronaviru a ke zmírnění závažnosti průběhu onemocnění, které virus způsobuje.

„Zda nabídky očkování proti onemocnění covid-19 využijeme či nikoliv, zůstává svobodnou volbou každého z nás. Se svobodou jde ruku v ruce zodpovědnost. Mnozí se svobodně rozhodli pro očkování, aby přijali zodpovědnost za své zdraví. Ti, kteří se svobodně rozhodli nabídky očkování nevyužít, by měli pamatovat na to, že toto jejich právo s sebou automaticky přináší zodpovědnost za zdraví, a sice dodržováním platných opatření a hygienických pravidel,“ tvrdí Libor Grubhoffer, absolvent Gymnázia v Poličce a ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky.