Celý svět obletěla před několika dny zpráva o neštěstí v jedné z brazilských diskoték, kdy při požáru přišlo o život dvě stě čtyřicet pět mladých lidí. Mnozí z rodičů si položili otázku, zda se to nemůže stát i u nás.

Úniková cesta otevřená

„Náš klub je vybavený hasicími přístroji podle právních předpisů. Kdyby došlo k požáru, návštěvníci opustí prostory nouzovými východy, které jsou označené," potvrdila provozovatelka svitavského klubu Tyjátr Michaela Černá. Stanovenou kapacitu klubu při akcích dodržují a nedovolili by si ji překročit. „V klubu máme zákaz používat jakékoliv efekty, od kterých by mohlo něco chytit," upřesnila Michaela Černá.

Hasiči jsou 
ve střehu

Právě v těchto dnech, kdy je v plném proudu sezona plesů a zábav, jsou ve střehu i hasiči. Preventivně zařízení, kde se konají, kontrolují. „U nás jsou protipožární předpisy daleko přísnější než například v Brazílii. Na diskotékách platí zákaz používání pyrotechniky, podle vyhlášky lze vystřelit v uzavřeném prostoru tak maximálně konfety," potvrdil ředitel svitavského hasičského záchranného sboru Oldřich Jedlička. I kdyby někdo porušil předpisy a něco od světlice chytlo, lidé by bez problémů měli mít možnost prostor opustit nouzovými východy. Ředitel ale připouští, že někdy jsou i s nimi problémy.

Někde jsou východy uzamčené

„Při kontrolách zjišťujeme, že někde mají provozovatelé zamčené únikové východy, aby lidé neutíkali bez zaplacení," přiznal Oldřich Jedlička. Tento argument ale hasiči neakceptují, pořadatelé diskoték si problém musí vyřešit jinak. Při kontrolách se setkávají i s dalšími nedostatky. „Nebývají označené únikové cesty, nebo jsou zastavěné překážkami. Sem tam najdeme hasicí přistroje na místech, které nejsou bez problémů dostupné," sdělil ředitel svitavských hasičů. Na nedostatky požárníci provozovatele upozorní a ti je musí hned odstranit. „Každý rok zkontrolujeme na dvacet provozoven, kde se pořádají různé zábavy typu plesů nebo diskoték," informoval Oldřich Jedlička. Speciálně se zaměřují na kontrolu těch největších, jako je klub Kotelna v Litomyšli, Duku Duku v Moravské Třebové nebo Dancehall v Sádku.

Největší si dávají pozor

„V těchto zařízeních děláme i preventivní hasičská cvičení. Musím ale říci, že provozovatelé právě těchto nejnavštěvovanějších diskoték si na dodržování protipožárních předpisů dávají pozor," konstatoval ředitel hasičů Jedlička. Na závěr dodal, že situace na Svitavsku v protipožární ochraně na diskotékách a v podobných zábavných zařízeních není špatná. Neštěstí, jaké postihlo tu v Brazílii, tady prý nehrozí.

Pod dohledem 
v celém kraji

Hasiči diskotéky a bary kontrolují, ale ne pravidelně. „V plánu jsou většinou dány oblasti, na které budou kontroly zaměřeny," uvedl Václav Dostál, vyšetřovatel hasičů Pardubického kraje. Na každého kontrolora připadá ročně přibližně osmdesát kontrol, z toho určitou povinnou část tvoří kontrolní dohlídky po předchozích kontrolách. Pokud provozovatel projeví zájem, mohou hasiči po domluvě udělat v zábavném podniku i preventivní cvičení.

(ap, dol)