Velkým nedostatkem je absence dětského hřiště. Nové zastupitelstvo na lednovém zasedání schválilo záměr vybudování dvou hřišť. Má i jasnou představu, kam je umístit. Jedno by mělo být u prodejny Hruška v Kunčině a druhé v okolí hostince v Nové Vsi. Zda se budou moci rodiny s dětmi radovat, záleží na přiznání dotace z Ministerstva pro místní rozvoj.

Co se týče sportovních hřišť, v obci se nachází dvě. U vlakového nádraží a základní školy. „Našim cílem je zařízení maximálně využívat, aby bylo sportoviště otevřené všem," uvedl starosta obce. To obyvatelé jistě ocení. Již v minulosti totiž požadovali, aby je mohly děti zdarma využívat. Určitě by to byla lepší forma zábavy, než sezení u počítače.

Kulturní vyžití

Neustálá poptávka lidí po kulturních akcí vyburcovala vedení, které vytvořilo výbor pro sport, kulturu a životní prostředí. Ten v současné době pracuje na celoročním plánu kulturních akcí. Představí ho veřejnosti v březnu. V souvislosti s tím chystá i vybudování informačních tabulí se stříškou. Pět jich bude v Kunčině a tři v Nové vsi. „Cílem je lepší tok informací směrem k veřejnosti nejen z obecního úřadu, ale i novinek ze strany spolků či pozvánek na kulturní akce v naší obci," vysvětlil starosta.
Ve vlastnictví obce se nacházejí i objekty, které jsou v havarijním stavu. V letošním roce je nutné vyřešit, co s nimi dále. Jedná se například o budovu požární zbrojnice, která je již v neudržitelném stavu a vyvstává tak otázka její demolice. Obecní budova, tzv. „dvoustovka", má svůj osud dávno zpečetěn. Již minulé zastupitelstvo rozhodlo o jejím zbourání. Třetí budovou je bytový dům číslo 223. Ke každému z těchto objektů byla přidělena zvláštní komise, která se jejich osudy zabývá.

Pracovní místa

Několik desítek obyvatel je vedeno na Úřadu práce v Moravské Třebové a marně shání zaměstnání. I na ně vedení obce myslí. Snaží se rozšířit řady obecních pracovníků o pracovníky veřejně prospěšných prací. V rámci projektů, které obec chystá, využije pracovníky z řad obyvatel. „Přijde nám zbytečné na některé práce povolávat firmy. Je to ekonomičtější a jednak jde v určitých případech o práce, které zvládneme vlastními silami. Nezaměstnaní obyvatelé tím dostanou možnost výdělku," informoval starosta. Vzniknou tak specializované týmy zedníků, sekáčů trávy apod.

Vedení chce i tímto způsobem zlepšit komunikaci mezi vedením a občany. Vizí je, aby obyvatelstvo bylo jednotné, spolky si navzájem nekonkurovaly a všichni spolupracovali a táhli za jeden provaz. „Společným jmenovatelem pro všechny výše zmíněné plány jsou dotace. Pro následující období budeme chtít přinést do naší obce co nejvíce prostředků z dotačních titulů," dodal starosta.