Cesta začínala v knihovně, kde se děti pokusily tuto knihu vyhledat. Následující cesta byla vlastně takovým čtením v knize. Děti se setkaly s tajemným Pipiši, vůdcem svojanovských Mezulínů. Aby si tyto skřítky dobře zapamatovaly, v dílničce na obecním úřadě vytvořily z připraveného materiálu svého vlastního Mezulína, kterého si odnesly domů.

Na obecním úřadě je ještě čekalo setkání s babou Kalafunou, pro kterou vytvořily krásné návrhy veselých židlí a poradily si i s léčivými bylinami. Dále cesta vedla děti kolem kapličky svatého Jana Nepomuckého, kde si s vodníkem Tydlitátem vyzkoušely svoje rybářské umění. V kostele svatého Petra a Pavla se díky ochotě duchovního správce farnosti Svojanov Zdeňka Šilhánka a sestry Lucie děti dozvěděly zajímavé informace o kostele a jeho trošku záhadném vybavení. V kostelní zvonici hlídal zvon kostelník Hadraba a za písničku dětem prozradil, proč tu musí strašit.

U hřbitova se děti setkaly s bezhlavým holičem Kubíčkem a babou Luciperkou. Vzájemné focení děti zaujalo, bylo totiž nutné holiči Kubíčkovi zapůjčit svoji hlavu. U starých sklepů pod kostelem čekal obr Pulusán, který se s dětmi pobavil o svém řemesle. Jeho řemeslo se pokoušely odhadnout podle připravených předmětů, starší děti ověřily svoji šikovnost navlečením nitě do jehly.

Následovala cesta lesem po stopách ohnivé svině a luštění hesla pro vstup do hradu. V lese na děti čekal ještě jeden Mezulín, kterého již bezpečně poznaly a také pan Skočdopole, který se právě pokoušel namíchat nápoj nesmrtelnosti a věčného mládí. Poznávání ingrediencí nebylo vůbec jednoduché. Nakonec se však všichni šťastně dostali k poslednímu stanovišti. S panem Hamrlíkem a paní Hamrlíkovou si mohli vyrobit svého ohnivého domácího mazlíčka z tvarovacích nafukovacích balonků.

Během celého odpoledne mohly děti i rodiče využít možnosti projížďky na koních či ponících, kteří k nám ochotně přijeli z Trpína. Cesta nekončila jen sladkou odměnou, ale také prohlídkou hradu Svojanov a vyhlídkou z jeho věže, za což panu kastelánovi velice děkujeme.

Akce proběhla jako součást projektu Nezapomeňte (se) vrátit, do něhož jsou svojanovské knihovny zapojeny. Zúčastnily se jí rodiny ze Svojanova a okolí.

Organizátoři děkují všem, kteří se na přípravě a průběhu akce podíleli a věří, že se akci podaří zopakovat i v příštím roce.

JITKA OLŠÁNOVÁ