Právě 
u té se sešly děti s pracovnicí knihovny, aby si četly z knížky od Zuzany Brabcové Prázdniny s drakem. Kromě seznámení s příběhem měly možnost si zasoutěžit 
a prokázat své vědomosti.

Děj knihy se odehrává na prázdninách u babičky, kdy hrdinové najdou draka, který je přenáší do různých historických období. „My jsme si vybrali Egypt. Dětem ukážeme knížky o této zemi, které by si mohly půjčit v naší knihovně. Dále jsme jim představili hru, kdy musí hodit míčky a trefit hieroglyfy. Z nich pak vyluštit zprávu," prozradila na začátku akce pracovnice knihovny Jindřiška Soudková. Na programu bylo i kreslení a samozřejmě čtení.

KNIHY STÁLE BAVÍ

Prázdniny jsou dobou odpočinku a mají volno na mnohé aktivity. Děti tak mají čas i na literaturu. „Přečtu jednu knihu. Je to Deník malého poseroutky," řekla Tereza Kusá z Humpolce. Její kamarádka, která s ní přišla do parku, má 
v plánu přečíst titulů hned několik. „Harryho Pottera a další je Manolito Brejloun. Knížky si chodím půjčovat do knihovny," pochlubila se Tereza Motyčková ze Svitav.

Tomášek a Štěpán písmenka ještě neznají, a tak dorazili do parku s babičkou, která jim čte před spaním. Oblíbené mají zejména pohádky a potěší je i taková klasika, jakou je Bob a Bobek. „Kubula a Kuba Kubikula. Verše, když mají hezké obrázky a jsou o přírodě. Dědečkovy pohádky a Babiččiny pohádky," vyjmenovala další tituly babička Jana Augustová z Koclířova.

SOUTĚŽE A HRY

Knihovna ve Svitavách připravila pro své čtenáře 
i další prázdninová rozptýlení. Zastavit se můžete třeba u knihobudek. Důvodem je soutěž. „Každý týden máme připravenou ukázku 
z knihy, která je umístěna na knihobudkách. Děti mají za úkol poznat, o který titul se jedná a poté správnou odpověď vložit do krabičky, která je na místě připravena. Na konci prázdnin odpovědi vyhodnotíme a vylosujeme výherce drobných odměn," vysvětlila prázdninovou soutěž pracovnice knihovny.

Kdo rád fotografuje, tak se může zapojit i do další knihovnické soutěže. „Stačí se vyfotit na oblíbeném prázdninovém místě se svou nejmilejší knihou. Když nám zašlou snímek do knihovny, tak mohou získat také odměnu," sdělila knihovnice.

Ve svitavské knihovně jsou připraveni rovněž na děti, které nemají chuť na čtení a chtějí si hrát. Mohou si vypůjčit deskovou hru, nebo si ji s kamarády rovnou vyzkoušet. Kdo s sebou přinese víčka od PET lahví, tak pomůže jejich sběrem zvířátkům ze záchranné stanice ve Vendolí.