Ač Den stromů v našich krajinách slavíme 20. října, akce se uskutečnila ve čtvrtek a pátek 18. a 19. října.

Letos do klubu přijelo mnoho škol a školek z blízkého i vzdálenějšího okolí. Navštívili nás také klienti AC dílen a denního stacionáře v Poličce. Celkem přišlo 345 žáků a sedm klientů v doprovodu pětatřiceti  pedagogů.

Na jednotlivé kolektivy čekala čtyři stanoviště v celkové délce jeden a půl hodiny. Na jednom se jako vždy promítaly krátké filmy – tentokrát tři – samozřejmě o stromech či živočiších, kteří v lese žijí. V letošním roce jsme obnovili truhlářský koutek pod vedením Ivana Šreka. Velice široké téma – nyní ukázka různých druhů a rozdílů jednotlivých dřevin a výrobků z nich, různých nářadí, které se ke zpracování dřeva používají. Aby bylo také trochu praxe – účastníci si sami vyzkoušeli, jak se brousí a piluje.
V prvním patře čekalo listové zákoutí, kde se příchozí za doprovodu studentek gymnázia Michaely Luňáčkové a Barbory Preisslerové seznámili s druhy listů stromů a keřů a ke kterému stromu patří. Měli možnost si propojit list s dřevem konkrétního stromu, protože měli k dispozici dřevěné puzzle listí, které bylo vyrobeno ze dřeva stromu, ze kterého byl skládaný list. K tomu byly i jednotlivé dřevěné listy, taktéž vyrobené ze dřeva stromu, ze kterého pocházely.

Menší děti si zahrály na Popelku, když třídily druhy plodů. Posledním stanovištěm bylo poznání, které druhy dřevin jíme či mlsáme. Tím  provázel Oldřich Šlahař s přichystaným závěrečným překvapením. Účastníci se zde seznamovali, co všechno můžeme ze stromů využívat, např. listy (na čaje – bříza, čajovník), větvičky (čaje), pupeny (tinktury – gemnoterapie), kůra (skořice), míza (bříza, javor) květy (lípa, černý bez). Asi nejširší využití je plodů (jablka, hrušky, ořechy, různé druhy koření).
Aby si žáci propojili konečný výrobek z obchodu s dřevinou, byly připraveny obrázky stromů, jejich květů, pokud to šlo skutečných plodů a množství výrobků z nich.
Na konec byl čas věnován původu čokolády: obrázek kakaovníku, květu, plodů. Skutečný kakaový bob si účastníci mohli osahat, podívat se, jak vypadají kakaové boby, které jsou v lusku a po oloupání zkusit jejich chuť. Aby poznali rozdíl mezi surovinou a finálním výrobkem, čekala na ně za plentou nečekaná závěrečná ochutnávka – tekoucí čokoládová fontánka, do které si všichni namáčeli napíchané kousky jablek a hrušek. To bylo něco! Kdo se neúčastnil, přišel o hodně.

Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě a uskutečnění této akce. 

EVA  JANEČKOVÁ