Takovou možnost budou mít ve středu lidé na několika místech i v Pardubickém kraji. Jednadvacátý březen, Světový den poezie, je pro více než jedenáct set kaváren, barů či restaurací ve třiadvaceti zemích světa dnem, kdy se zákazníci stávají básníky a jejich verše na čtyřiadvacet hodin platidlem. K akci, která navazuje na významnou vídeňskou kavárenskou kulturu, se připojují i svitavská Kavárna v parku a litomyšlské Bobo Cafe.

„V dnešní ukvapené době je třeba hledat krásu a radost v každodenních drobnostech. A to může pro mnohé být zastavení nad šálkem lahodné kávy či voňavého čaje. Inspirovali jsme se duší vídeňské kavárenské kultury. Jejím základem a esencí je totiž poezie,“ říká český generální ředitel Julius Meinl Coffee Václav Lednický.

I když si řada lidí myslí, že by nesložila báseň, denně si broukají oblíbené písně. A ty jsou vlastně napůl také poezie. Právě proto se ambasadorem akce Zaplať básní stal americký zpěvák Cooper, který hledá inspiraci pro muziku právě v poezii. Talentovaný zpěvák a skladatel složí z nejinspirativnějších básní, kterými zaplatí kávu poetové na celém světě, novou píseň. Zároveň mohou vyhrát vstupenky na Cooperův koncert.