Prvořadým úkolem slavnostního zasedání bylo složení slibu a ustanovení nového zastupitelstva a složení rady města.

Zdvižené ruce

Hned na začátku schválili zastupitelé výjimku z jednacího řádu. K hlasování nepoužili elektronické zařízení, ale rozhodovali zdvižením ruky. Po státní hymně a slavnostním složením slibu se pustili do svého prvního schvalování. Kdo bude na další čtyři roky městu starostovat, bylo jasné. Padl pouze jediný návrh. Starostou se tedy stal opět David Šimek ze Sdružení pro město Svitavy. Z třiadvaceti přítomných zastupitelů jich dvaadvacet zvedlo ruku v jeho prospěch.

Davida Šimka většinová podpora potěšila. „Děkuji za získanou důvěru. Moc si vaší podpory vážím. Věřím, že i v dalším volebním období budeme nadále pracovat na společném rozvoji města," pronesl starosta. Podle Davida Šimka hlavním úkolem bude dotažení projektů, které byly schválené minulým zastupitelstvem. „Co se týká nových projektů, měli bychom využít nového programovacího období a dotačních titulů, abychom mohli naše město nadále rozvíjet. Myslím si, že hlavní prioritou, kterou by si zastupitelstvo na nové čtyřleté období mělo dát, je vždy přebytkový rozpočet, aby nedocházelo k zadlužování našeho města," řekl starosta.

Velkou změnou ve vedení Svitav je, že v novém volebním období mají pouze jednoho místostarostu. Zastupitelé návrh schválili jednoznačně. Zvolili opět Pavla Čížka. Dvacet zastupitelů bylo pro, jeden proti, dva se zdrželi. V radě města dále usednou Marcela Sezemská, Radoslav Fikejz, Ondřej Komůrka, Pavel Havíř a Jaroslav Kytýr.
Mezi radními poprvé usedl Ondřej Komůrka. „Jsem překvapený důvěrou lidí, kterou jsem od nich dostal. Zavazuje mě to k tvrdé práci. Myslím si, že nejsem z těch, kteří se jen tak lehce vzdávají. Naplno se do toho obuji a budu pracovat na tom, co mi bude uloženo," řekl nový radní. Nebrání se ani tomu, že se na něj Svitavané budou obracet se svými požadavky. „Pokud za mnou lidé přijdou, že mají nějaký problém, mohou kdykoliv. Budu se snažit jej nějakým způsobem vyřešit," slíbil Ondřej Komůrka.

O slavnostní zasedání byl zájem i ze strany veřejnosti. „Ve vedení města se celkem nic nezměnilo. Vyměnilo se pouze pět lidí. Jako občan Lačnova jsem byl už v minulém období spokojený, byla daleko lepší atmosféra a vztahy, na rozdíl od předcházející doby. Těším se, že to bude i nadále," zhodnotil obsazení radnice Josef Hujíček. Se složením je spokojený také Vlastimil Marek. „Myslím si, že jsou to lidé na svém místě," řekl Svitavan. Na co by se měli zastupitelé podle něho zaměřit? „Do programu by si měli dát opravy vozovek ve městě," dodal Vlastimil Marek.