„Převzali jsme něco mezi čtyřiceti až padesáti tunami nákladu," uvedl šéf muničního skladu v Květné a zároveň nezávislý místostarosta obce Vojtěch Pražan.

Podle všeho už armáda nevydržela čekání ve sporu firem a státu o převážení munice a proto velitel zásahu vydal rozkaz k dalšímu přesunu vojenského materiálu ze Zlínska na Svitavsko. Přitom se v minulých dnech mluvilo o tom, že do areálu poputuje další náklad nejspíš až za dva týdny, nebo se transporty do Květné na nějaký čas úplně zastaví právě kvůli tomu, že pro firmy jsou natolik nákladné, že by byly raději, kdyby mohly střelivo a další propriety rozprodat samy zákazníkům. To s však nedařilo.

Včera proto vyrazil konvoj čítající tři nákladní vozy. Změnou oproti prvnímu převozu je ta, že namísto hasičů tentokrát dělostřelecké vybavení převáželi vojáci. „Hasiči se připojí také, ale nejspíš až po pěti dnech," dodal Pražan.

Stejné počty vozů budou do Květné přijíždět i nadále. Jen raketové palivo se z Vrbětic naváželo týden. Tentokrát půjde o mnohem náročnější proceduru. Munice se má přivážet následujících dvacet dní.

„Věřím panu Pražanovi a jeho týmu profesionálů, že i tento náklad převezmou bez jakýcholiv problémů," uvedl starosta Květné Petr Škvařil.

„Občané to i tentokrát berou se stoickým klidem. Vědí, že podobné to bylo také před patnácti a dvaceti lety," připomněl Škvařil, jehož v posledních dnech navštívilo i několik obyvatel obce s dotazem, zda skutečně z Vrbětic přijedou další „tatrovky" s nákladem.

Vojenský konvoj dorazil až později odpoledne v doprovodu vojenské policie. Přitom vůbec první náklad vezli hasiči vedení policejními vozy.