„Kdyby byla mezi Vendolím a Svitavami stezka pro cyklisty, tak to by byla paráda. Spousta lidí na kole do práce, ale taky cyklisté od Svitav tímto směrem vyráží, protože tam jsou pěkné cyklotrasy," uvedl Pavel Dobeš ze Svitav. Jízda po frekventovaném tahu ze Svitav do Poličky není žádná legrace. Provoz na této silnici je rok co rok stále silnější.

„Připravujeme žádost na Státní fond dopravní infrastruktury na cyklostezku do Vendolí," potvrdil svitavský starosta David Šimek. Celkové náklady na její vybudování jsou podle odhadů kolem šesti a půl milionu korun. Radní počítají s tím, že mohou získat až sedmdesátiprocentní dotaci. „V současné době dokončujeme projektovou dokumentaci, abychom mohli žádost v lednu podat," informoval starosta.

V městské kase je našetřená rezerva na spoluúčast. Pokud dotace nedopadne, pak tyto peníze radní použijí na tu část, která propojí stadion s vodárenským lesem. První úsek cyklostezky by měl vést od sídliště Na Vějíři kolem Svitavského stadionu a dál pod zahrádkami.

Plánovaná stezka pro cyklisty nepovede přímo vodárenským lesem. „Chceme ho izolovat, aby v něm nebyl moc velký provoz," uvedl David Šimek. Trasa tedy bude pokračovat mezi lesem a kojeneckým ústavem, kudy lidé a turisté do Vendolí jezdí.

Plánování trasy protáhlo řešení majetkových vztahů k pozemkům a břemeno těžby slévárenských písků. „Od ministerstva průmyslu jsme dostali povolení, cyklostezku tímto směrem vést," dodal David Šimek.