„Toho času se na pokoji nacházeli čtyři pacienti (figuranti), z nichž tři byli připoutáni k lůžku. Na vedlejším pokoji byly čtyři osoby, z nichž jedna byla upoutána na lůžko. Dalo se předpokládat, že někteří z pacientů se budou kvůli povaze svého onemocnění chovat agresivně. Záchranáři proto museli být připraveni na všechno,“ popsal situaci Dušan Korel, tiskový mluvčí Nemocnice Pardubického kraje. O evakuaci dalších pokojů se musel postarat nemocniční personál.

Cílem cvičení bylo seznámení jednotek požární ochrany a dalších složek Integrovaného záchranného systému s možnostmi nasazení požární techniky a s činností oddělení. Dále byla prověřena komunikace během krizové situace. Důležité bylo také zjistit, jak dlouho podobný zásah trvá, aby v případě skutečného zásahu bylo vše perfektně zvládnuté.

„Ve druhém patře budovy je uzavřené oddělení pro pacienty se složitějšími diagnózami. Potřebovali jsme, aby si všichni vyzkoušeli evakuaci těchto specifických pacientů. Zároveň to byla možnost, jak prověřit dokumentaci a plány zdolávání požáru, které byly pro tento objekt zpracovány,“ sdělil krizový manažer Nemocnice Pardubického kraje Josef Vamberský.

Provoz psychiatrického oddělení byl i v době cvičení zajištěn a část pacientů zůstávala na svých pokojích. Pro návštěvníky a pacienty psychiatrie bylo cvičení zajímavou podívanou. (pš)Foto: archiv NemPk