Tradiční akci ke dni svatého Valentýna pořádaly tři pracoviště Nemocnice Pardubického kraje. Projekt, který byl zaměřený na nábor nových dárců krve, se konal kromě Svitav ještě v Ústí nad Orlicí a v Pardubicích. „Jsem rád, že v dnešní společnosti je stále mnoho lidí ochotných dělat něco užitečného a smysluplného. Při akcích ke svátku svatého Valentýna se to každoročně ukazuje. Je potěšitelné vidět, že jde zejména o mladou generaci. Věřím, že i letos se jich najde opět hodně. Velmi bych si přál, aby ve svém úsilí a snaze pomoci druhým vytrvali a aby se z nich stali pravidelní dárci krve," prohlásil první náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.

Ve Svitavách si včera pro dárce připravili spoustu dárků. Přicházeli jak jednotlivci, tak i páry. Ty začaly slavit svátek zamilovaných tím nejlepším způsobem. Mohou pomoci zachránit někomu život.

V pátečních ranních hodinách na svitavském oddělení darovali krev stálí dárci, i ti, kteří přišli úplně poprvé. Celkem se zúčastnilo deset nových dárců z celkových šedesáti dvou lidí.

Dárky pro všechny

Každý si ten den odnesl jako dárek tričko, pánové bílé a dámy modré, a valentýnské papírové srdce s poděkováním, které vyrobili žáci ze svitavské Základní školy Felberova. „Poprvé jsem chtěla darovat krev již loni v létě, ale bohužel jsem měla málo železa. To jsem ale užívala a když přišla pozvánka mému příteli, že může znovu darovat, šla jsem s ním," uvedla Klára Novotná ze Svitav. Ta byla s přítelem jedním z deseti párů. „Já tu jsem podruhé. Dárky nám udělaly radost. Ale ani jsme o tom nevěděli," doplnil překvapeně její partner Karel Pražan. Pro páry byly přichystány ještě zvláštní dárečky. Dámy dostaly krásnou kytičku a pánové malý sekt.

Do Svitav jezdí dárci z širokého okolí, například z Králik, Jevíčka, Šumperka. Podle personálu je hlavním důvodem, že se oproti jinde ve Svitavách nemusí dopředu objednávat. „Já nad darováním přemýšlela už dříve a dneska se mi to zrovna hodilo," sdělila Tereza Killarová z Lanškrouna, která darovala také poprvé. Někteří jsou však již ostřílení dárci. „Dnes to byl můj čtyřiadvacátý odběr. Jezdím společně ještě s dvěma bratry," sdělil Petr Biberle z Jevíčka.

Čekárna doslova praskala ve švech. Někteří teprve čekali na odběr, jiní se již občerstvovali, aby nabrali zpátky sílu. Dobrý skutek měli ale pro dnešní den splněný všichni.

„Dnešní den se moc vydařil, mělo to slibovaný efekt. Byla jsem ráda, že i sestřičky, které byly v kontaktu s dárci, měly oblečený dárcovský trička. Lidi si všímali a ocenili to. Atmosféra byla celkově skvělá," konstatovala staniční sestra Marcela Hartmanová.