Církve své majetky už zpět dostaly, například v Rychnově na Moravě. „Římskokatolická farnost u nás má nějaké pozemky, které má ve svém vlastnictví a už zapsané jako svůj majetek," řekl starosta vesnice Milan Hána. Nepředpokládá žádné velké navýšení kvůli restitucím. „Věřím, že po nabytí zákona a vyřešení církevních restitucí se i v naší obci církev začne o své majetky starat jako řádný hospodář a bude to ku prospěchu vzhledu Rychnova," dodal starosta Hána.

Církevní restituce nijak neomezují ani Dolní Újezd. I tady církev vlastní pozemky. Pokud se jedná například o les, staraly se o něj Lesy České republiky. Obec to ale podle starosty Stanislava Hladíka nijak neovlivňuje. Za poslední roky řešil otázku církevních restitucí jen jednou, když obec pomýšlela na další bytovou výstavbu a nemohla zahájit zasíťování, protože pozemek byl zahrnutý právě do církevní restituce.

Ani ve Svitavách a okolních obcích by nároky církve na navrácení majetku neměly působit problémy. Svitaváci se nemusejí obávat, že by si římskokatolická církev vzala zpět Červený kostel nebo budovu, kde sídlí ústavy sociální péče. „Nyní zjišťujeme na katastrálním úřadu, jaký majetek měla naše farnost v roce 1948," sdělil římskokatolický farář ve Svitavách Václav Dolák. Církvi se vrátí jen pozemky, které jsou v současné době ve vlastnictví Lesů ČR nebo Pozemkového fondu, ne města nebo soukromých osob. „Vše ostatní bude součástí náhrad, které od státu církve dostanou," vysvětlil farář.

(ap,dol)