„Jsou to lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou. Slýcháváme, že si za své problémy mohou sami, ale není to vždy pravda. Některé životní příběhy jsou opravdu složité. Například rozvod nebo ztráta blízké osoby spojená se ztrátou bydlení vede k tomu, že lidé přijdou také o práci,“ řekl ředitel společnosti Sopre CR Petr Čápek.

Nové projekty jsou určeny klientům noclehárny a denního centra v Chrudim, ale i ostatním místním bezdomovcům. Štědří lidé jim mohou udělat radost zakoupením poukázky na nocleh v suchu a teple nebo darovat vánoční dárek. Na webových stránkách soprecr.cz jsou zveřejněna jména klientů a jejich přání. „Můžete sami vybrat svého obdarovaného a splnit mu jeho přání. Toto přání může být i podle vašeho uvážení spojené i s nějakým zážitkem pro člověka žijícího bez přístřeší,“ dodal Čápek.

Seznam, který je nově na webu, zatím není dlouhý. Ale lze z něj vyčíst akutní potřebu teplých věcí. Třeba Věra (jména jsou pozměněna) by si přála zimní boty číslo 40 a čepici s bambulí. Jiří potřebuje zimní ponožky, zimní bundu XXL a šálu. Mezi přáními se objevují i cigarety, které jsou navzdory odpůrcům nikotinu také velmi vítaným dárkem. Alkohol přípustný není.

NA DÁLKU I OSOBNĚ

Dárky je možné donést osobně do sídla organizace, která sídlí v chrudimské Tovární ulici 1114. Možné je i osobní předání, pokud bude obdarovaný souhlasit. Další možností je poslat peníze na transparentní účet a do poznámky napsat jméno klienta. Dárek mu pak zakoupí sociální pracovníci.

Už koncem tohoto týdne se má příchodem arktického vzduchu výrazně ochladit. Přespání pod širým nebem bude čím dál rizikovější. Poukázka Daruj noc může toto období bezdomovcům pomoci přečkat. Stojí pouhou padesátikorunu a zakoupit ji lze přímo v noclehárně v Tovární ulici. Jako první daroval noc chrudimský starosta František Pilný. Oba projekty vnímá jako projev lidské sounáležitosti. „Každý si zaslouží, aby nebyl sám, zvlášť na Vánoce. A v 21. století by neměl nikdo spát venku, tedy pokud na tom netrvá. Darovat poukázku na přespání v noclehárně je určitě lepší než dávat peníze údajně určené na polévku,“ řekl starosta.