V současné době má specializované oddělení svitavského Seniorcentra osm lůžek pro pacienty s Alzheimerovou chorobou. Personál jim zde poskytuje péči čtyřiadvacet hodin denně. O pobyt v „Domově se zvláštním režimem", jak se tato část centra jmenuje, je mezi lidmi zájem. Dokonce tak velký, že město plánuje nová místa. V budoucnosti by místo staré budovy sousedící se Seniorcentrem měl vyrůst zcela nový objekt, do kterého by se vešlo dvacet nových lůžek.

„Máme třikrát více žádostí, než je současná kapacita Domova se zvláštním režimem, proto jsme se rozhodli, že je potřeba jej rozšířit," vysvětlil starosta David Šimek.

Souhlasí s ním i ve svitavském Seniorcentru. „V současné době máme osm lůžek a je o ně velký zájem. Ta plánovaná místa se určitě zaplní," řekla Ivana Sedlická, zástupkyně jednatelky a ekonomka centra.

Podle ní musí někteří lidé své příbuzné kvůli nedostatku lůžek dávat do léčeben dlouhodobě nemocných, kde však pacienti můžou zůstat jen po určitou dobu. V současné době se řeší potřebné formality. Rada města Svitavy na únorovém zasedání jednohlasně schválila zahájení výběrového řízení na zhotovení projektové dokumentace.

„Stavět by se mohlo začít na podzim roku 2017," dodal starosta Šimek s tím, že celkové náklady budou asi 35 milionů korun. Většinu z potřebné částky by ve Svitavách mohli získat z dotace. Chtějí totiž zažádat o příspěvek z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace by měla pokrýt 90 procent nákladů.

Měsíční pobyt v Domově se zvláštním režimem stojí pacienty podle internetových stránek centra 10 342 korun měsíčně. S placením účtů seniorům pomáhají čtyři stupně příspěvků na péči v rozmezí 800, 4000, 8000 a 12 000 korun. K plánům na rozšíření vede radnici i fakt, že by se s více lůžky dalo ušetřit. Jedním z přispěvatelů na péči je totiž i město. Zvýšením počtu lůžek, tedy zvýšením příjmů, a zachováním stávajícího personálu by se podle starosty Šimka dal ročně ušetřit více než milion korun.