Jedná se o zastavěnou plochu o velikosti osm tisíc metrů čtverečních. Areál, který nechali v 16. století vybudovat šlechtici z rodu Pernštejnů, je v databázi chátrajících a nevyužívaných objektů agentury pro podporu podnikání CzechInvest. Město o změně jedná dlouhodobě.

„V uplynulých týdnech proběhlo několik jednání majitelů, architektů a potenciálního investora, který by z areálu chtěl vybudovat obchodní centrum s prodejem nábytku, zahradní techniky a parkovištěm pro zákazníky. Celá věc je poměrně zdlouhavá, vyžadovala změnu v územním plánu města a v tuto chvíli nevím, zda dojdeme ke shodě, případně kdy,” uvedl místostarosta Litomyšle Josef Janeček.

Ekonomické záměry kazí zejména problémy s napojením na silnici I/35. Sladit záměry majitelů, města a potencionálních investorů tak může trvat hodně dlouho. Kromě podoby nového areálu se v současné době řeší i osud barokní sýpky, jež se tam nachází a je kulturní památkou. S jejím využitím pro obchodní účely se nepočítá, a tak se řeší, jak historicky cennou budovu zachránit a dát jí novou náplň.

Ilustrační foto.
Kraj zruší další vlaky a autobusy
Ilustrační foto.
Černá můra včelařů je tady: Dolní Újezd ohlásil včelí mor