Cesta trvala celých čtyřiadvacet hodin. Výletníci měli možnost porovnat dopravu tunelem i trajektem. V Anglii jsme strávili pět dní, během nichž jsme mohli obdivovat nejen krásy přírody, jako typická vřesoviště, překrásné, ale studené moře, ale také atmosféru malebných městeček. Samozřejmě nemohl chybět alespoň jeden den v Londýně, hlavním městě Velké Británie.

Lázně

První den jsme se zastavili v lázeňském městečku Bath, které je známé historickými římskými lázněmi a také typickou architekturou z pískovce, díky čemuž je zapsáno na seznamu památek UNESCO, dále je spojováno s významnou spisovatelkou Jane Austen. Po prohlídce lázní a městečka přišlo na řadu muzeum módy. To zaujalo především děvčata, ale i chlapci si nakonec našli své šaty, které bylo možno v rámci prohlídky vyzkoušet. Na konci prvního dne následovalo ubytování v rodinách v přímořském městečku Plymouth.

Druhý den se celá skupina vydala do kraje spojovaného s legendou krále Artuše a zhlédla také místo, kde se nachází jedna z nejstarších pošt v Anglii – Tintagel Castle. Slunečné počasí podtrhlo pocit z nádherného moře, čistého mořského vzduchu, útesů s překrásnými výhledy a dalo všem zapomenout na stovky zdolaných schodů. Další krátká zastávka byla v památkově chráněném rybářském přístavu Boscastle, který byl několikrát sužován velkými povodněmi. Průjezd Dartmoorským národním parkem byl krásným zakončením celého dne.

Konec světa

Třetí den jsme se již nemohli dočkat nejzápadnějšího výběžku Anglie – Land´s End. Zde – na Konci světa – jsme se samozřejmě také vyfotili. Pokračovali jsme prohlídkou impozantního románského kláštera St. Michael´s Mount s hradem a katedrálou. Ke hradu vede za odlivu romantická procházka po mořském dně. Malebný přístav St. Ives byl pak třešničkou na dortu. Skvělé místo na odpolední kávu či svačinku s překrásným výhledem na přístav s majákem. Jen pozor na nálety hladových racků, kteří vás mohou v nestřeženém okamžiku připravit o draze koupeného kraba (pravdivý příběh).

Den číslo čtyři byl ve znamení piva, rostlin a nakupování. Nejdříve zastávka v prosperujícím rodinném pivovaru St. Austell s prohlídkou muzea. Dále botanická zahrada Eden Project a nakonec přístav Plymouth, který je spojován se slavnými mořeplavci a objeviteli, jako jsou Drake, Cook a Darwin, a ve kterém studenti navštívili kromě známého červeno-bílého majáku a přístavu také nákupní centrum a procvičili si konverzaci na téma nakupování.

Londýn

A je tu den pátý, rozloučení s rodinami a odjezd směr Londýn s malou zastávkou u slavné megalitické památky – Stonehenge. Centrum hlavního města se odělo do sportovního, jelikož se právě konal triatlon. Tato atmosféra byla patrná od Hyde Parku přes Buckinghamský palác až k Trafalgarskému náměstí. Po cestě jsou k vidění Big Ben, Westminster Abbey, Downing Street a samozřejmě nesmí chybět návštěva London Eye s výhledem na celý nádherný Londýn. Noc přišla rychle a museli jsme se přichystat na odjezd domů.

Výlet nám utekl jako voda. Byl překrásný, odjížděli jsme plni nezapomenutelných zážitků. Celá skupina byla veselá a šťastná, a pozitivní energie pomáhala vyřešit zdánlivě neřešitelné situace, jako například ztracená občanka.

ILONA KŘIVINKOVÁ
Střední zdravotnická škola, Svitavy