VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cesta kolem světa téměř za dva roky

Svitavy - Bára a Matěj pro přátele vařili koprovku a smažili řízky

14.8.2013
SDÍLEJ:

HOLÍ. Růžová barva úplně všude.Foto: Bára a Matěj Čuhelovi

V minulém díle jsme se s Bárou a Matějem Čuhelovými podívali do Hampi, jednoho z nejkrásnějších míst Indie. Nyní si prohlédneme Hyderabad.

V Hyderabadu jsme si po delší odmlce opět domluvili couchsurfing. Byl to holandskoindický pár, tak jsme se těšili na mezikulturní zážitek. Na nádraží jsme dorazili ve středu ráno asi před pátou ranní a poté, co se nám podařilo vzbudit naši hostitelku Mary, jsme vyrazili rikšou za ní domů. Po krátkém dospání jsme se nejdříve seznámili s její sestrou Ruth, která se právě balila na dovolenou a po jedenácté hodině šli za našimi hostiteli, kteří bydlí hned vedle. Po dobu pobytu jsme spali v bytě Ruth, který jsme tedy měli celý pro sebe.

U hostitelů

Mary bydlí s přítelem Mikem, který pochází z Holandska a se svým synem Keeganem, kterému je deset let. Je to správný kluk, který je blázen do počítačových her. Na pár týdnů tam s nimi teď bydlí Karl, což je Mikův strýc z Holandska a zaučuje se v jeho firmě. Mike má totiž v Hyderabadu softwarovou firmu a kvůli časovému posunu (zákazníci jsou především v Holandsku) pracuje většinou pozdě do večera. Tak jsme si s ním a strýčkem Karlem dali dopoledne kafe na uvítání a chvilku poklábosili, než vyrazili do práce.

Vaříme

My jsme se rozhodli nikam nevyrážet, cesta do centra trvá kolem hodiny, takže bychom tam dorazili v největším parnu. Jelikož jsou všichni milovníci jídla, domluvili jsme se, že jim večer uvaříme něco z české kuchyně. A protože jsou i milovníci masa, padla první volba na řízek a bramborový salát. Byly před námi tři společně večery, takže jsme se s Mary férové rozdělili dva večery vaříme my a jeden oni. Naše druhá volba padla na koprovku, na kterou jsme měli už oba dlouho chuť. Po krátkém váhání jestli, zde seženeme kopr, jsme zjistili, že kopr pochází z Indie, takže by to neměl být problém. Po nákupech, kde jsme sehnali vše potřebné, jsme začali vařit. Na mě (Matěje) připadly opět ty nejdůležitější činnosti, tzn. škrábání brambor, otevírání konzerv a obalování řízků a na Báru dát to všechno nějak dohromady, aby to bylo k jídlu. Asi nejhorší bylo maso. Prasata jsou tady tak poloviční než u nás, takže obrat maso a udělat z něj něco jako plátky na řízek zabralo Báře asi hodinu a místo řízků jsme měli spíše řízečky, ale dopadlo to dobře i v indických podmínkách, takže jsme si oddechli.

Druhý den jsme již vyrazili prošlapat centrum. Výchozím bodem je Charminar, což je čtyřvěžová mešita postavena na počest založení města a konce moru. Je z ní krásný výhled na celé město, takže se člověk může hned na začátku pěkně zorientovat. Hned kousek vedle je jedna z největších mešit na světě (má se tam prý vejít až deset tisíc lidí), která je bohužel od bombových útoků nepřístupná, takže ji nyní může člověk obdivovat pouze zvenku.

Poté jsme vyrazili do královského paláce, který byl sídlem výstředních nizámů (králů). Komplex je opravdu obrovský, včetně překrásné uvítací místnosti, urdu (jazyk Hindustánu, dříve území severní Indie a nynějšího Pákistánu) psacího stroje nebo sofistikovaných kukaček. Bohužel se nám nepodařilo najít Rolls Royce, který prý jeden z nizámů používal jako odpadkový koš. Po ostrém obědě (Hyderabad je vyhlášeny ostrými jídly) jsme ještě vyrazili do malinkého muzea Nizáma VI., který prý nikdy nenosil jedno oblečení dvakrát. Už podle šatníku (který měl přes sedmdesát metrů) se tomu dalo uvěřit. I další místnosti byly plné výstředních modelů budov, které byly převážně ze stříbra nebo zlata.

Kriket

Den jsme zakončili výletem k největší soše Buddhy v Indii, která je umístěna uprostřed jezera a je posvěcená samotným Dalajlámou. Po cestě zpět domů jsme se opět utvrdili, jak jsou Indové blázni do kriketu. Na křižovatce byl billboard, na kterém byl zobrazený aktuální stav zápasu, který jeden borec ručně na žebříku měnil, podle televize umístěné pod billboardem. Večer vařila Mary a byla vynikající kokosová rýže doplněná snad ještě lepším chicken curry. Minimálně tu kokosovou rýží musíme doma zkusit.

Druhý den se k nám přidali další dva lidé z couchsurfingu, Němci, kteří pracují v Bangalore a jeli pouze na výlet na víkend do Hyderabadu. Společně jsme s nimi vyrazili na návštěvu asi pět kilometrů vzdálené pevnosti. Cesta hromadnou dopravou byla opravdu vyčerpávající. Němce jsme ztratili už deset minut poté, co jsme vyšli z bytu, ale asi po hodině a půl jsme se naštěstí opět setkali. Stihli jsme si ještě na nádraží zamluvit jeden lístek na vlak a dokonce se nechat od jednoho sympatického zaměstnance drah pozvat na kávu. Na pevnost jsme už ale naštěstí dorazili v plném počtu i s německým párem. Pevnost byla obrovská (jak překvapivé!) ale návštěva v tom vedru opravdu vyčerpávající. Cesta z pevnosti domů nám trvala skoro dvě hodiny, takže už nám zbývalo jen nakoupit a dát se do vaření koprovky. Jako jediný problém se opět ukázalo zahuštění, mouka je zde prostě trochu jiná. Jinak musím Báru pochválit, bylo to vynikající!

Holí

Poslední den v Hyderabadu nás čekalo Holí. Je to jeden z nejpopulárnějších festivalů v Indii vůbec, tzv. vítání jara. Lidé si hrají s barvami tak, že je po sobě ve větším či malém množství hází. My jsme nejprve vyrazili jen na obhlídku, že budeme pozorovat vše zpovzdálí, což se nakonec samozřejmě nepovedlo a dostali jsme se do víru všech barev (hlavně tedy růžové). Všichni kolem byli hrozně milí, tancovalo se, pil se 7up a všichni se mezi sebou mazali barvami. Prošli jsme asi dvě ulice a růžová tekla všude opravdu proudem. Bohužel chvíli trvá, než se barva smyje (tři dny až týden).

Odpoledne jsme už jen sbalili věci a vyrazili na noční vlak do Aurangabadu. V něm jsme ještě zažili dozvuky Holí. Všude, kde jsme projížděli, pobíhali zmalovaní lidé, kteří si nebrali žádné servítky a házeli barvami přímo na vlak. Naštěstí jsme asi půl hodinu předtím zavřeli okno do našeho kupé, které dostalo přímý zásah. Nakonec jsme ale s dvouhodinovým zpožděním a tedy celkové po osmnáctihodinové jízdě vlakem dorazili do Aurangabadu.

BÁRA A MATĚJ ČUHELOVI

Autor: Redakce

14.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Ostatní řemeslní pracovníci a 13 000 Kč Obsluha strojů a zařízení na výrobu keramiky a porcelánu (kromě cihel a dlaždic) Obsluha strojů a zařízení při výrobě žáruvzdorných hmot. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: NABÍZÍME: PP na dobu určitou 3 měsíce, příspěvky na penzijní připojištění, navýšení základní výměry dovolené o 5 dnů, příspěvky na stravování, příspěvky na dovolenou, příspěvky při pracovních a životních výročích, KONTAKT: osobně (personální oddělení Po-Pá 7-14h), telefonicky ( Po-Pá 7-14h), e-mailem. Pracoviště: Seeif ceramic, a.s. - svitavy, Milady Horákové, č.p. 485, 568 02 Svitavy 2. Informace: Vít Krajný, +420 516 526 119. Výroba - Výroba Seřizovači 140 Kč Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obsluha obráběcích strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 140 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: práce na obráběcích strojích, POŽADAVKY: znalost měření a výkresové dokumentace - výhodou, NABÍZÍME: možnost zaučení, příspěvek na dopravu do zaměstnání, na stravování a penzijní připojištění, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Armaturka vranová lhota, a.s., 571 01 Moravská Třebová 1. Informace: Miroslava Kosíková, +420 461 362 617. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč Číšníci a servírky Číšníci a servírky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: spolehlivá osobnost se zájmem o stálou práci v restauraci, vyučení v oboru výhodou (není podmínkou), praxe v oboru min. 1 rok, možnost zaučení, pozitivní přístup k hostům, NABÍZÍME: zajímavou práci, příjemné pracovní prostředí, platové ohodnocení s motivační složkou mzdy dle odbornosti a pracovního nasazení, práce v turnusech, zázemí ekonomicky silné firmy, KONTAKT: v případě zájmu zašlete životopis na e-mailovou adresu: necasova@irservice.cz. Pracoviště: Invest real service s.r.o. - litomyšl (u plovárny), U Plovárny, č.p. 1152, 570 01 Litomyšl. Informace: Nečasová, . Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 22 000 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Zástupce vedoucího provozovny. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁPLŇ PRÁCE: vedení týmu pracovníků, zaučování nových pracovníků, pravidelné zajištění kontroly kvality a čerstvosti zboží, POŽADAVKY: praxe výhodou, příjemné a vstřícné vystupování, ochotu pracovat v kolektivu, NABÍZÍME: firemní benefity . osobní bankovní účet bez poplatků, aktraktivní ceny služeb mobilního operátora, slevy na produkty dodavatelů elektrické energie a plynu, příspěvek na obědy, zaučení, nástup dle dohody, možnost čerpání dalších firemních výhod, KONTAKT: telefonicky, e-mailem. Pracoviště: Qanto services s.r.o. - svitavy (lanškrounská), Lanškrounská, č.p. 421, 568 02 Svitavy 2. Informace: Milena Kliková, +420 604 693 319.

Hradečtí hasiči jsou mistry republiky ve vyprošťování u dopravních nehod.
14

Hradečtí hasiči jsou mistry republiky ve vyprošťování u dopravních nehod

Dekstone Tuři Svitavy vs. Istanbul BBSK.

O pětadvacet. Porážka to je pro Tury až příliš krutá

Stříbrná litomyšlská radost na Balatonu

Litomyšl – Triatlonisté ze zdejšího SBR-TRI Teamu se pro další úspěchy vydali do zahraničí. Konkrétně do Maďarska k břehům jezera Balaton, kde se konal tradiční a silně obsazený triatlon Balatonman Füred obnášející 1,9 km plavání, 90 km cyklistiky a půlmaratón.

OBRAZEM: Národní šampionát hasičů ve vyprošťování u bouraček

Chrudim - Divácky velmi atraktivní mistrovství hasičů ve vyprošťování při dopravních nehodách se odehrává na Ressellově náměstí. Některým soutěžním týmům stačí na splnění úkolu rekordní čtvrthodina!

„Bronzová“ firma roku je z Litomyšle

Litomyšl - V úterý večer se uskutečnilo v Pardubicích finále krajského kola soutěže Firma roku 2018.

První evropská zkouška Turů. Turecký soupeř je obrovskou výzvou

Svitavy - „Necháme na palubovce maximum,“ slibuje kormidelník Lubomír Růžička společně s celým týmem. Ten chce na domácí půdě odehrát kvalitní partii.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT