Chuťově se však nedá s tím tuzemským srovnat. Zemědělci chtějí český česnek zachránit pro další generace, a tak jeho odrůdy ukládají do genobank.
Na farmářském trhu v Litomyšli lidé kupovali v létě i česnek. Aby ne, když v supermarketech nabízejí jen čínský, který skoro ani nevoní. „Vyhledávám různé trhy, kde nabízejí své výpěstky zemědělci, abych sehnala opravdu kvalitní zeleninu. Opravdu dobrý česnek na vaření a různé neduhy se hledá těžko. Mají ho hlavně drobní pěstitelé,“ řekla Kristýna Tichá. O zachování kvalitního česneku nejde jen hospodyním, ale také samotným zemědělcům a jiným odborníkům. Proto ho ukládají do genobank. „Každá země si uchovává genetický potenciál svých tradičních rostlin. To i proto, aby zůstaly uchovány základní odrůdy pro další generace. Existují také genobanky na odrůdy brambor,“ vysvětlil Josef Gracias, ředitel Agrární komory ve Svitavách.
Česnek se totiž rychle vytrácí z polí v celé České republice. Postupně ho nahrazuje ten levnější z dovozu. Mnoho lidí totiž hledí především na cenu a kvalita jde trochu stranou. Zejména v supermarketech je v nabídce čínský česnek.

Dobrý česnek je k sehnání u soukromých zemědělců i ve svitavském okrese.

Hlavní rozdíl mezi českým a čínským česnekem ale není jenom v ceně. Především v chuti. „Zatímco českého potřebujete jeden stroužek, čínského půl kila, abyste dosáhli stejného aroma. A výsledek stejně není tak kvalitní. Navíc česnek není jen pro gastronomii. Své využití má rovněž v medicíně,“ sdělil ředitel agrární komory Josef Gracias.

V současné době zemědělci ukládají odrůdy česneku do genobanky. Za několik let lidé možná pochopí, že nejde jen o cenu a znovu se začne typicky česká plodina šířit na pole. Nebude to ovšem ze dne na den. Proces bude trochu složitější. „Všechno bude záležet především na poptávce a zájmu lidí. Čím více ho budou lidé shánět, tím více ho budou zemědělci nabízet. Zisk z genobanky je ale na roky. Odrůdy se musí vyjmout, napěstovat, sadbu předat zemědělcům, kteří si česnek pak rozšíří,“ uvedl Josef Gracias.

Pravý český česnek se v současné době v omezené míře objevuje u zahrádkářů, v některých zahradnictvích. „Odhaduji, že ve svitavském okrese se pěstuje na několika hektarech půdy,“ odhadl Gracias. Pokud si chcete vychutnat bramboráky nebo jiné jídlo, které se neobejde bez česneku, využijte nabídky farmářů. Česnek nabízí mimo jiné v Dolním Újezdu a také pěstitelka ze Širokého Dolu u Poličky.

(ik, ap)