Podezřelý areál v obci Rohoznice na Pardubicku ve čtvrtek navštívila jak policie, tak především pracovníci Krajské veterinární správy (KVS). Jejich cílem byla již přes rok zrušená jateční linka. Ta však podle všeho funguje dál - i přes úřední zákaz

„Auta sem pro maso jezdila i v pět ráno napočítal jsem jich několik,“ uvedl reportér Jiří Forman, který dění v okolí objektu několik dní pozoroval. „Někteří ze zákazníků mi přímo přiznali, že sem přijeli nakoupit maso,“ uvedl Forman.

Jenže právě maso by se zde zpracovávat a ani prodávat nemělo a to právě z rozhodnutí Krajské veterinární správy.
„Minimálně už jeden rok by se zde neměla provádět porážka zvířat. Provozovnu jsme uzavřeli kvůli porušení veterinárních a hygienických norem a žádné maso by tam proto nemělo být,“ uvedl Josef Boháč, ředitel KVS pro Pardubický kraj. Jenže opak je zřejmě pravdou. Navzdory zákazu totiž v objektu maso bylo. Zákazníci, kteří sem podle všeho jezdí, tak možná kupovali zdravotně závadné maso. To se ale mohlo dostat i k nic netušícím spotřebitelům. Mezi kupujícími tohoto podivného masokombinátu mělo být i několik provozovatelů restauračních zařízení.
„Inspektoři, kteří se spolu s policisty do objektu vypravili, nalezli uvnitř několik vepřových půlek a dále také nabourané maso,“ potvrdil Boháč.

Se vší pravděpodobností se nejedná ani o množství pro osobní spotřebu. Tomu nasvědčuje i to, že podle našich informací právě v minulých dnech opustil bývalá jatka nákladní vůz naložený 220 kilogramy biologického odpadu, který měl pocházet právě z porážky vepřů a dalších zvířat. „Pracovalo se tam i v noci. Bylo vidět světlo z garáže přilehlého rodinného domu. I ten totiž patří k areálu bývalého masokombinátu,“ vypověděl Jiří Forman.

„Problémy s tímto pánem už jsme měli delší dobu,“ přiznal Boháč. Problémy však teď zřejmě bude mít i podnikatel. Pokud se potvrdí, že v objektu skutečně probíhala zakázaná porážka zvířat, dopustil se maření úředního rozhodnutí.